Srbija kupila struju za 31 milion evra

Ratomir Mijanović
Srbija kupila struju za 31 milion evra

Trebinje - “Elektroprivreda RS” potpisala je u Trebinju ugovor sa “Elektroprivredom Srbije” o prodaji bilansnih viškova električne energije za 2013. godinu u vrijednosti oko 31 milion evra.

Generalni direktor “Elektroprivrede RS” Branislava Milekić, koja je potpisala ugovor sa v. d. direktora EPS-a Aleksandrom Obradovićem, kaže da je zadovoljstvo dvostruko.

- Prvenstveno zbog toga što je Srbija dostavila najbolju ponudu na konkurs za prodaju bilansnih viškova struje elektroenergetskog sektora Srpske za sljedeću godinu, ali i zbog visine ponude koja za više od 90 procenata nadmašaje cijenu struje za domaći konzum - rekla je Milekićeva i dodala da je na tenderu učestvovalo sedam ponuđača, ali da je “Elektroprivreda Srbije” ponudila najbolju cijenu i 572.840 megavat časova struje, odnosno 68 odsto ponuđenih količina platila po prosječnoj cijeni od 53,61 evra.

Poređenja radi, Milekićeva je istakla da “Elektroprivreda RS” za tarifne kupce u Srpskoj isporučuje struju po cijeni od 27,7 evra.

Obradović je rekao da je ovo prvi korak u velikim planovima ERS-a da bude važan faktor na tržištu električne energije.

On je dodao da je “Elektroprivreda Srbije” prvi put učestvovala na tenderima “Elektroprivrede Srpske”, te izrazio nadu da će u budućnosti biti dobar partner.

Obradović je napomenuo da je “Elektroprivreda Srbije” ovom kupovinom obezbijedila oko 70 odsto potreba za uvozom u sljedećoj godini.

- Nadam se da će ovo biti dobar početak saradnje dve elektroprivrede i da ćemo nastaviti u ovom duhu da radimo - istakao je Obradović.

“Gornja Drina”

Milekićeva je rekla da ugovor o izgradnji sistema hidroelektrana “Gornja Drina” neće narušiti dobre odnose sa “Elektroprivredom Srbije”. Ona je pojasnila da protokol prethodno potpisan sa Srbijom ne može da ugrozi partnerski projekat izgradnje sistema hidroelektrana sa njemačkom kompanijom “RVE”, niti da nanese bilo kakvu štetu Srpskoj.

Milekićeva je istakla da su netačne spekulacije o nesporazumima sa predsjednikom Vlade RS Aleksandrom Yombićem.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana