Srbija kupila struju od Srpske

Agencije
Srbija kupila struju od Srpske

Beograd - Elektroprivreda Srbije (EPS) je ovog mjeseca kupila električnu energiju od Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS) na javnom tenderu, na tržištu u cilju snabdijevanja kupaca na prenosnom sistemu u 2013. u Srbiji, saopštio je danas u Beogradu EPS, a javile su agencije.

To preduzeće je navelo da posjeduje dvije licence za trgovinu električnom energijom od 2006 godine.

Riječ je o dvije licence - prvoj za trgovinu za snabdijevanje tarifnih kupaca, što je jedina licenca u Srbiji i drugoj za trgovinu električnom energijom na tržištu i tu licencu pored EPS posjeduje i više od 50 trgovaca u Srbiji.

Pošto EPS posjeduje jedina ekskluzivna prava da snabdijeva tarifne kupce u Srbiji, mora da primjenjuje zakon o javnim nabavkama.

Od 2006. do kraja 2012. svi kupci u Srbiji imaju status tarifnih kupaca svojom voljom, tako da za njihovo snabdijevanje EPS mora u slučaju nedostatka električne energije iz svojih proizvodnih kapaciteta da obezbijedi kupovinom na tržištu primjenom prve licence.

Od 1. januara 2013. otvara se efektivno tržište na prenosnom sistemu, što znači da kupci na prenosnom sistemu gube pravo da budu tarifni kupci.

To znači da je njihovo snabdijevanje po tržišnim principima, odnosno i EPS za njihovo snabdijevanje može da koristi drugu licencu, kao i svi ostali trgovci.

Primjenom te licence EPS je kupio električne energije od EPRS na javnom tenderu u oktobru, u cilju snabdijevanja kupaca na prenosnom sistemu u 2013. godini u Srbiji.

Od 2006. do 2012. EPS je koristio samo prvu licencu, jer nije bilo kvalifikovanih kupaca u Srbiji.

Da je EPS tokom perioda 2006-2012. kupovao po drugoj licenci onda bi tu električnu energiju morao da prodaje van granica Srbije ili da je prodaje drugim trgovcima radi dalje preprodaje.

- Znači, EPS nije imao zakonski osnov da kupuje po licenci dva i da snabdijeva tarifne kupce - navedeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana