Srbija atraktivna za investitore

Glas Srpske
Srbija atraktivna za investitore

KOPAONIK - Srbija ima dobre preduslove za privlačenje stranih investicija, čak i u vremenima krize u svijetu, ali mora da učini više da bi iskoristila prednosti u odnosu na druge zemlje u tranziciji.

Ovo je ocjena učesnika "Biznis foruma" koji se održava na Kopaoniku, javio je Tanjug.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije Nebojša Ćirić rekao je da je cilj za 2009. godinu da se privuče oko dvije milijarde evra stranih investicija.

Generalni direktor kompanije "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis je rekao da je jedan od ključnih kriterijuma za započinjanje saradnje sa Srbijom bila brzina odlučivanja srpskih vlasti u procesu realizacije ugovora o zajedničkom preduzeću.

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je da Srbija mora hitno da smanji javnu potrošnju i to u većoj mjeri i da istovremeno koliko je moguće poveća prihode državnog budžeta. Ako se to ne uradi, upozorio je, to će značiti rast inflacije na  srednji i duži rok, povećanje referentne kamate NBS i  skuplje kredite u zemlji.

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da očekuje da jedna od koristi foruma bude premjeravanje koliki bi trebalo da bude dodatni paket socijalnih mjera, koje Vlada mora da donese.

Forum završava danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana