Srbački “Atom” nema problem zbog odlaska kvalifikovanih radnika: Metalci čekaju u redu da dobiju posao

Dejan Jovičić
Srbački “Atom” nema problem zbog odlaska kvalifikovanih radnika: Metalci čekaju u redu da dobiju posao

SRBAC - Rijetki su privredni subjekti u Republici Srpskoj kao što je firma “Atom kompani” iz Srpca, koji uprkos pandemiji virusa korona i sve češćim odlascima kvalifikovanih radnika u inostranstvo neprestano povećavaju nivo proizvodnje i proširuju postojeće kapacitete.

Više od dvije decenije u ovom kolektivu se bave proizvodnjom metalnih konstrukcija i galanterije i nemaju problema s radnom snagom, jer su povećali broj zaposlenih s prvobitnih 12 na sadašnjih 43 radnika, a još nekoliko njih strpljivo čeka priliku da dobije posao.

Vlasnik firme Momir Aničić kaže da je veliki izazov poslovati u današnjem vremenu, ali uspijevaju opstati zahvaljujući provjerenim kupcima iz Italije za koje isporučuju gotovo svu robu.

- Počeli smo sa izradom metalnih stolica i stolova za ugostiteljstvo, škole i salone i postepeno širili djelatnost na proizvodnju ukrasa od metala i konstrukcija za građevinarstvo. Danas izrađujemo čak 200 različitih modela stolica koje moraju imati tačno odgovarajuće dimenzije i oblik, po želji kupaca, što je vrlo zahtjevno jer i u slučaju najmanje greške isporuka se vraća nazad - rekao je Aničić.

U posao su krenuli s objektom od 450 kvadratnih metara u kojeg su instalirali 13 mašina i uređaja za rezanje, savijanje i varenje metalnih cijevi i šipki, a danas raspolažu poslovnim prostorom sa 3.600 kvadrata u koje je smješteno čak 70 mašina.

Aničić dodaje da su imali nesreću da se oba puta kreditno zaduže u turbulentnim vremenima, prvi put 2008. godine pred izbijanje svjetske ekonomske krize, a zatim neposredno prije proglašenja pandemije virusa korona, ali sve nedaće su uspješno prebrodili.

- Bilo je veoma teško poslovati u takvoj situaciji, jer smo se suočavali s nedostatkom repromaterijala, nemogućnošću naplate naših proizvoda i kašnjenjem plata, ali smo se nekako održali. Svi radnici danas imaju redovne plate, a obaveze prema državi redovno izmirujemo. Imamo na obuci šest srednjoškolaca metalske struke i svake godine jedan broj njih dobije stalni posao - kaže Aničić. Naglašava da je bilo njihovih radnika koji su odlazili u potrazi za boljom platom, ali su se mnogi vratili jer su im više odgovarali uslovi rada u njegovoj firmi.

- Cijene na tržištu i obim proizvodnje diktiraju visinu plate, ali radnici to razumiju i već ih pomalo povećavamo. Nijednog trenutka nismo imali problem s manjkom radnika i trenutno četvorica njih čekaju da dobiju posao u našoj firmi - kaže Aničić, koji nije u potpunosti zadovoljan visinom primanja svojih radnika ali izražava nadu da će sveukupan privredni ambijent biti bolji, kako bi se iznos povećao.

Uslov za to jeste da nabave savremenije CNC mašine kako bi zamijenili postojeće koje su stare i po pola vijeka, jer teško više mogu doći do rezervnih dijelova. Aničić kaže da nove mašine koštaju i po 100.000 evra, što sami nisu u mogućnosti obezbijediti i za to im treba veća pomoć države, jer sadašnji podsticaji od desetak hiljada KM koje dobijaju nisu dovoljni.

Potražnja

Momir Aničić kaže da je potražnja za robom iznad njihovih trenutnih mogućnosti proizvodnje.

- Italijanski partneri od nas traže mjesečno najmanje sedam šlepera stolica, što je oko 10.000 komada a u sadašnjim uslovima možemo isporučiti između pet i šest šlepera. Uz nove mašine postigli bismo veću produktivnost od barem osam šlepera što bi dodatno povećalo proizvodni obim a time i visinu plate - kaže Aničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana