Srbac: Mešetari uzeli zemlju, za pogone nema lokacije

Željka Kokot
Srbac: Mešetari uzeli zemlju, za pogone nema lokacije

Srbac - Firma "Far star ogis medikal" iz Donje Lepenice kod Srpca, koja se bavi proizvodnjom medicinskih kapa za inostrano tržište, već tri godine planira da proširi proizvodnju, ali to ne uspijeva jer na području srbačke opštine ne može da pronađe plac na kojem bi izgradila novi pogon.

U ovoj firmi su se susreli sa apsurdnom situacijom da u vrijeme ogromne krize i vapaja za svakim novim radnim mjestom žele da ulažu, ali da nemaju gdje sagraditi proizvodnu halu. Prije nekoliko godina po podsticajnim cijenama rasprodate su sve parcele u industrijskim zonama Sitneši i Crnaja, ali na tim lokacijama investitori nisu izgradili proizvodne objekte, iako su imali jednogodišnji rok da pribave dozvole i počnu sa izgradnjom. Umjesto gradnje, mnogi od njih su, međutim, lovili u mutnom preprodajući zemljište po višoj cijeni. Zbog toga privrednici koji već posluju u Srpcu i novi investitori ne mogu da realizuju ozbiljne planove.

- Već tri godine tražimo zemljište kako bismo izgradili nove objekte, ali su svi placevi u industrijskim zonama rasprodati. Problem je što zjape prazni, a mi ne možemo da nađemo lokaciju da širimo proizvodnju. U međuvremenu smo kupili objekte nekadašnjih osnovnih škola u Donjoj Lepenici i Starom Martincu, ali iz nepoznatih razloga nismo u mogućnosti da ih uknjižimo kao naše vlasništvo. Ako ne bude pronađeno rješenje, bićemo prinuđeni da proizvodnju premjestimo u neku drugu opštinu - kaže suvlasnik firme "Far star ogis medikal" Nikola Zatezalo.

Ova firma zapošljava 40 radnika, koji godišnje proizvedu pet miliona sanitetskih medicinskih kapa prve klase za univerzitetske klinike u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. U dogovoru sa investitorima iz Njemačke, planirali su da izgrade novi pogon u industrijskoj zoni Sitneši, kako bi osavremenili proizvodnju i proširili je na izradu sanitetskih maski za zaštitu od virusa, ali ih u cijelom poslu koče administrativne barijere i sumnjive transakcije iz prethodnih godina. ...

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana