Spremno 750 milijardi evra za odbranu evrozone

Glas Srpske
Spremno 750 milijardi evra za odbranu evrozone

BRISEL - Ministri finansija Evropske unije usvojili su juče, poslije 11-časovnog sastanka u Briselu, hitan istorijski plan za stabilizaciju evrozone vrijedan 500 milijardi evra, dok će Međunarodni monetarni fond obezbijediti još polovinu od ove sume, odnosno 250 milijardi evra, javile su agencije.

U okviru trogodišnjeg plana, Evropska komisija trebalo bi da obezbijedi 60 milijardi, dok bi zemlje iz 16-člane evrozone omogućile bilateralnu podršku od još 440 milijardi evra. Doprinos MMF-a ovom fondu iznosio bi 250 milijardi evra.

Komesar EU za monetarne poslove Oli Ren rekao je da sporazum dokazuje "da ćemo braniti evro po svaku cijenu".

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej istakao je da je Evropskoj komisiji prioritet finansijska stabilnost Evrope.

Španski ministar finansija Elena Salgado smatra da su ovim paketom spriječene špekulacije na tržištima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će plan pomoći, koji su pokrenule evropske zemlje ojačati i zaštititi evro.

- Probleme moramo rješavati iz korijena i boriti se protiv napetosti koje pritišću jedinstvenu evropsku valutu - rekla je Merkel.

Britanski ministar finansija Alister Darling naglasio je da je istorijski plan pomoći dobar sporazum za cijelu Evropu. Izrazio je zadovoljstvo što je Velika Britanija uspjela da ostane "minimalno izložena" krizi koja je zahvatila evrozonu.

- Mi nećemo finansirati evro, to je potpuno u oblasti zemalja iz evrozone - naglasio je Darling.

Evropska komisija je saopštila da je potpisala sporazum o zajmu sa Grčkom, a prva rata tog kredita biće isplaćena oko 19. maja.

MMF je odobrio juče Grčkoj pomoć od 30 milijardi evra u okviru finansijskog plana sa EU, vrijednog 110 milijardi evra, namijenjenog spasavanju Atine od bankrota.

Dominik Štraus-Kan

Izvršni direktor MMF-a Dominik Štraus-Kan pozdravio je dogovor ministara finansija EU o hitnim mjerama vrijednim 500 milijardi evra, kako bi se spriječilo širenje grčke dužničke krize na druge zemlje zone zajedničke evropske valute. Rekao je da MMF ostaje spreman da podrži individualna prilagođavanja svojih evropskih partnera, kao i da pruži finansijsku pomoć u skladu sa novim evropskim mehanizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana