Sporovi uništavaju “Elektroprivredu RS”

Marina Čigoja
Sporovi uništavaju “Elektroprivredu RS”

BANjALUKA - Sindikat udruženih radnika energetike Republike Srpske upozorio je na opasnost od privatizacije strateških energetskih preduzeća Srpske, kao i na “čudne” ishode sudskih sporova na štetu domaćih firmi, koji prijete da ih unište.

Predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike RS Dušan Vrhovac rekao je u petak na konferenciji za novinare u Banjaluci da sudski sporovi u posljednje vrijeme imaju “čudne” ishode, koji se neargumentovano i tendenciozno završavaju na štetu “Elektroprivrede RS”.

- Očigledan primjer ovoga je posljednja odluka Višeg privrednog suda u Banjaluci, prema kojoj je RiTE Ugljevik obavezan da plati tri miliona maraka odštete privatnom preduzeću “Tereks inžinjering” - rekao je Vrhovac.

“Tereks inžinjering”, objašnjava Vrhovac, imao je ponudu za rad na otkrivci u ugljevičkom rudniku, ali on nikada nije angažovan, niti je sa njim potpisan bilo kakav ugovor.

- Na istom tenderu učestvovala su i druga dva ponuđača, ali su oni izgubili sporove. Ne smijemo ni da pomislimo šta će se dogoditi sa RiTE Ugljevik ako i oni pođu putem “Tereks inžinjeringa” - kazao je Vrhovac.

Član sindikata RiTE Ugljevik Branko Đurđević rekao je da je okončanje spora sa preduzećem “Tereks inžinjering”, RiTE Ugljevik i njegovih 1.700 radnika dovelo na rub propasti.

Dušan Vrhovac kaže da je slučaj kompanije “SB soft”, čiji odštetni zahtjev iznosi 100 miliona maraka, mnogo teži i da do sada nema epilog.

- Kompanija “SB soft” je registrovana za instaliranje softverskih rješenja i ranije je imala ugovor sa “Elektroprivredom RS”, gdje je svoja softverska rješenja primjenjivala u Trebinju i Banjaluci, a na koje smo imali mnogo primjedbi. Na kraju se ispostavilo da ova firma ne posjeduje adekvatnu licencu i da projekat nije postigao očekivane rezultate. Ugovor je zbog toga osporen, a pred Ustavnim sudom BiH još uvijek se vode postupci između ove firme i nekadašnjeg rukovodstava “Elektroprivrede” - rekao je Vrhovac.

On je dodao da sudovi u Republici Srpskoj nisu prihvatili odštetni zahtjev “SB softa” od 53 miliona maraka, poslije čega je podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH, u kojoj se traže i enormne kamate.

-         To je apsurd i očekujemo da Ustavni sud BiH odbaci odštetni zahtjev “SB softa” - naglasio je Vrhovac.

Donacije

Član Glavnog odbora Sindikata energetičara Ljubinko Tadić rekao je da je ovaj sindikat nedavno uručio 10.000 maraka građanima u zemljotresu stradalog Kraljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana