Sporovi teški 1,48 milijardi KM

Marina Čigoja
Sporovi teški 1,48 milijardi KM

Banjaluka - Procijenjena šteta koju bi Rudnik i termoelektrana "Ugljevik" mogao da ima u slučaju gubitka sporova, u kojima se javlja kao tužena strana, iznosi 1,481 milijardu maraka.

Navodi se to u revizorskom izvještaju RiTE "Ugljevik" za prošlu godinu, kojem su revizori "Dilojta" dali pozitivno mišljenje, ali su skrenuli pažnju na sporove koji se vode protiv ovog preduzeća.

Kako su naveli revizori, procijenjeni potencijalni efekat sporova na kraju decembra 2012. godine iznosio je 1,481 milijardu KM, bez efekata eventualnih zateznih kamata i troškova sudskih postupaka. Najznačajniji sudski sporovi odnose se na tužbu "Elektroprivrede Slovenije" u ukupnom iznosu od 1,416 milijardi maraka.

- Ovaj odštetni zahtjev odnosi se na tužbu protiv RiTE "Ugljevik" za neisporučenu struju, kao i obračunate zatezne kamate za neisporučenu struju od 1995. godine, u ukupnom iznosu od 69,9 miliona KM i dopunu tužbenog zahtjeva u iznosu od 826,5 miliona KM na ime sredstava uloženih u izgradnju RiTE "Ugljevik". Osim toga, odštetni zahtjev tužioca se odnosi i na ime naknade za upravljanje udruženim sredstvima u iznosu od 523,9 miliona KM - navodi se u revizorskom izvještaju.

U izvještaju se podsjeća i da je Viši privredni sud u Banjaluci 14. marta 2013. godine potvrdio prethodno rješenje Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 17. septembra 2012. godine, koji je odbacio tužbu slovenačkog preduzeća.

Pored ove, revizori su skrenuli pažnju i na tužbu investicionih fondova, odnosno manjinskih akcionara u preduzeću "Inženjering Ugljevik 2", protiv RiTE za naknadu štete zbog neosnivanja navedenog društva.

- Tužbeni zahtjev po ovom osnovu iznosi 52,5 miliona KM - ističe se u izvještaju.

Na osnovu procjene rukovodstva preduzeća na dan sastavljanja finansijskih izvještaja, eventualni gubici za društvo po osnovu ostalih sudskih sporova ukupno iznose 5,1 milion KM.

- Za taj iznos društvo je izvršilo rezervisanje u priloženim finansijskim izvještajima za 2012. gadinu za potencijalne gubitke, dok za ostale tužbe rukovodstvo društva smatra da je ishod tih sporova neizvjestan i da društvo neće biti izloženo materijalno značajnim dodatnim potencijalnim gubicima po tim osnovama - ističe se u izvještaju.

Dobit

U revizorskom izvještaju ističe se da je RiTE "Ugljevik" lani poslovao sa dobiti od 11,9 miliona KM, što je, u odnosu na godinu ranije, više za 1,1 milion maraka. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi lani su iznosili 57,1 milion maraka, dok su godinu ranije bili 53,8 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana