Sporiji oporavak Zapadnog Balkana

RTS
Sporiji oporavak Zapadnog Balkana

Beč - Zemlje Zapadnog Balkana će se sporije oporaviti od krize, u odnosu na druge dijelove svijeta, kažu prognoze iz Beča, gdje se održava Ministarska konferencija Svjetske banke, prenosi RTS.

Stara zgrada bečke berze nije slučajno izabrana za ministarsku konferenciju Svjetske banke.

Kreatori političkih i ekonomskih prilika u Evropi poručili su da je jedan od izlazaka iz krize povratak povjerenja u finansijski sektor, ali i veća disciplina u trošenju.

Potpredsjednik Svjetske banke za Evropu Filip Loeur kaže da je region Zapadnog Balkana među onima koji su najviše pogođeni krizom i do sada je tu oporavak bio slabiji nego u drugim dijelovima svijeta.

- Zbog novog udara krize, oporavak će i dalje biti sporiji, samo 1,3 odsto godišnje. Zato vlade regiona imaju veliki zadatak - da kreiraju politike za otvaranje radnih mjesta i zaštitu najsiromašnijih. Biće im biti potreban vješt manevar, jer nema prostora za povećanje potrošnje - kaže Loeur.

Ohrabruje to što, kako je rečeno, kriza nije zatvorila vrata Evropske unije.

Tu svoje mjesto ima i Srbija, ali je svim kandidatima poručeno da evrointegracije iskoriste kao dio plana za oporavak od krize.

Gerhard Šuman Hicler iz Evropske komisije kaže da je izlazak iz krize izazov za cijelu Evropu.

- Za region Zapadnog Balkana potreban je novi program koji će uvesti veću disciplinu u državne troškove i koji će omogućiti privlačenje kapitala u infrastrukturu i energetiku, razvoj proizvodnje namijenjene izvozu, program kojim će se više pažnje posvetiti malim i srednjim preduzećima koji zapošljavaju najviše radnika - navodi Hicler.

Dio izlaska iz krize jeste i veća javnost u finansijskom poslovanju, koju i u Srbiji, kroz svoje programe, podržava Svjetska banka.

- Samo na taj način uvešće se finansijska discilina i na taj način privatni sektor može da profunkcioniše i da banke lakše daju kredite - kaže državni sekretar Ministarstva finansija Srbije Goran Radosavljević.

Nismo dobili odgovor na pitanje do kada će kriza da traje, dodao je, a umjesto toga poručeno je da samo ujedinjena Evropa može lakše da se odupre novim udarima krize.

- Nijedna država sama ne može da se izbori sa ekonomskom krizom i zbog toga je potrebna bolja saradnja među zemljama – rekao je on.

Onima koji žele da postanu dio Evropske unije savjet je da budu što konkuretniji, jer to je uslov za otvaranje novih radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana