Sporazumi vrijedni 58 miliona evra

Glas Srpske
Sporazumi vrijedni 58 miliona evra

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić rekao je juče Srni da su nakon oslobađanja plaćanja poreza na donacije potpisani svi finansijski sporazumi iz 2007. godine za korišćenje bespovratne pomoći EU zemljama u procesu pridruživanja (IPA), vrijedni oko 58 miliona evra, i da će njihova realizacija početi do kraja godine.

- Za poslane projekte za ovu godinu, vrijedne oko 70 miliona evra, očekujemo odobrenje iz Brisela, a potom i potpisivanje finansijskih sporazuma i njihovu implementaciju već početkom naredne godine - najavio je Vrankić, koji je IPA koordinator za BiH.

On je rekao da je do sada iz ovog paketa odobreno samo pet projekata vrijednih 12,5 miliona evra, među kojima je i izgradnja državnog zatvora.

- Preuzeli smo obavezu da ćemo prijedloge projekata za 2009. godinu dostaviti u Brisel do kraja marta - naveo je Vrankić i napomenuo da će BiH naredne godine imati na raspolaganju 83,9 miliona evra za finansiranje projekata iz domena IPA.
- BiH koristi sredstva prve komponente IPA na način da se finansiraju projekti u oblastima ključnih reformi definisanih Evropskim partnerstvom i Sporazumom o pridruživanju sa EU, čiji je cilj stvaranje političkih i ekonomskih uslova i usvajanje evropskih standarda na putu ispunjavanju kriterijuma za kandidaturu i članstvo - pojasnio je Vrankić.

Drugi projekti

Vrankić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao je da je BiH na putu da koristi i sredstva druge komponente kroz zajedničke projekte prekogranične saradnje sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, kao i druge programe u koje su uključene i zemlje članice kao što su Jadranski program i Program za jugoistočnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana