Spomenik palim borcima VRS vječna uspomena za 127 heroja iz Kuljana, Zalužana i Priječana

Vesna Popović
Spomenik palim borcima VRS vječna uspomena za 127 heroja iz Kuljana, Zalužana i Priječana

Banjaluka - Imena 127 boraca Vojske Republike Srpske iz Kuljana, Zalužana i Priječana, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, biće uklesana na spomenik kao podsjetnik za buduće generacije da ne smiju biti zaboravljeni heroji koji su položili živote za stvaranje Republike Srpske.

Rekao je to gradonačelnik Igor Radojičić juče u Zalužanima gdje je ozvaničio početak izgradnje ovog spomenika.

- Kada smo prošle godine davali pomen poginulim borcima obećali smo da ćemo sagraditi spomenik u znak poštovanja prema njima i njihovim porodicama. Drago mi je što smo sada počeli i sa realizacijom - rekao je Radojičić.

Dodao je da bi u izgradnju trebalo da bude uloženo 34.500 KM, a izvođač radova je preduzeće "Gradsko groblje". 

Napomenuo je da su uz saradnju Gradske uprave i Gradske boračke organizacije građena spomen-obilježja u Bronzanom Majdanu, Motikama, Kolima i Dragočaju.

- Moramo završiti novi spomenik u dvorištu crkve na Laušu. Pred nama je da izgradimo obilježja na Starčevici i Petrićevcu te bilo gdje da je potrebno, jer ne želimo da ijedan borac VRS, koji je ugradio sebe u temelje Srpske, bude zaboravljen - istakao je Radojičić.

Nada se da će u ovom sazivu gradske vlasti riješiti pitanje lokacije Centralnog spomen-obilježja palim borcima.

- I dalje smatram da postoji optimalna lokacija na mjestu gdje je počela izgradnja "Siti mola". Time bi bila uspostavljena jedinstvena cjelina na tom području sa Hramom Hrista Spasitelja, spomenikom Banu Milosavljeviću i centralnim spomen-obilježjem - kazao je Radojičić.

Direktor Gradskog groblja Nedeljko Milaković je rekao da će spomenik biti od granita.

- U centralnom dijelu će biti krst ispred kojeg će biti tabla na kojoj će biti navedeno kome je ovaj spomenik posvećen. S lijeve i desne strane krsta će biti table sa imenima palih boraca - objasnio je Milaković.

Istakao je da je čast što će svojim angažmanom pomoći da se ne zaborave oni koji su dali živote za stvaranje RS te da je veoma bitno da mlade generacije znaju kolika je bila cijena stvaranja RS.

Predsjednik mjesne boračke organizacija Zalužani Radosav Banjanin zahvalio je gradu na podršci i svim ljudima koji će pomoći da bude izgrađen spomenik za pale junake.

- Spomenik bi trebalo da bude završen do 15. septembra - kazao je Banjanin.

Zlatni tamburaši

Igor Radojičić je juče upriličio prijem za članove Gradskog tamburaškog orkestra, koji su osvojili nagradu za najbolji orkestar na "Tamburica festu" u Novom Sadu.

- Ova nagrada samo je potvrda kvaliteta koji ovaj orkestar posjeduje već godinama. Zadovoljan sam kada naši ljudi afirmišu grad, postižu ovakve rezultate i donose najviše nagrade u Banjaluku - izjavio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana