Spoljni dug BiH 4,5 milijardi KM

Tanja Milaković
Spoljni dug BiH 4,5 milijardi KM

BANjA LUKA - BiH je u ovoj godini servisirala oko 246 miliona maraka spoljnog duga, što znači da inostranim kreditorima duguje još oko 4,5 milijardi maraka, podaci su Ministarstva finansija i trezora BiH.

U Ministarstvu ističu da je BiH i dalje najveći dužnik Svjetskoj banci, kojoj je u toku ove godine isplaćeno više od 40 odsto ukupno servisiranih obaveza prema svim kreditorima.

- Veće dugove BiH ima i prema pariskom i londonskom klubu kreditora, kao i Evropskoj investicionoj banci - kazala je portparol Ministarstva finansija i trezora BiH Ljerka Bojić.

Prema podacima Ministarstva, zaključno sa septembrom ove godine, od ukupnog spoljnog duga, na FBiH odnosi se 3,07 milijardi maraka, dok Srpska stranim kreditorima duguje 1,62 milijarde maraka. Distrikt Brčko zadužen je za 8,5 miliona, a na državne institucije otpada oko 12,3 miliona maraka duga.

Plan servisiranja duga u 2009. godini predviđao je da se u toku ove godine vrati 390.312.600 maraka spoljnog duga, od čega je vraćeno 246.077.000 maraka.

- Unutrašnja ili domaća zaduženost BiH iznosi oko 2,55 milijardi maraka. Od toga je dug Srpske 1,44, dok je FBiH zadužena za 1,07 milijardi maraka i Brčko distrikt za 36,9 miliona maraka - rekla je Bojićeva.

Dodala je da je u 2010. godini planirano servisiranje unutrašnjeg duga BiH u visini od 217,6 miliona maraka.

Ona je istakla da je ukupan javni dug BiH realan jer se zaduženost kreće u okvirima kriterijuma utvrđenih u Mastrihtu, što znači da može da iznosi do 60 odsto ukupne zaduženosti u odnosu na bruto društveni proizvod (BDP).

- Javni dug BiH je održiv, osim u slučaju negativnog kretanja BDP-a i buyetskog deficita u dužem periodu, kada bi njegova održivost mogla doći u pitanje - objasnila je Bojićeva.

Dodala je da je, prema strukturi namjene kredita inostranih kreditora, najviše novca od 2005. do sada uloženo u infrastrukturne projekte, a zatim u privredne djelatnosti i javnu buyetsku potrošnju.

Stari dug

Ljerka Bojić je rekla da "stari dug", koji BiH "vuče" od ranije, iznosi oko 1,7 milijardi maraka. Ona je objasnila da se radi o dugu koji je nastao prije aprila 1992. godine, odnosno dugu koji je BiH, ispunjavajući jedan od osnovnih uslova za pristup međunarodnim finansijskim institucijama, preuzela kao naslijeđene međunarodne obaveze nastale do tog perioda.

- Te obaveze su poslije pregovora sa inopovjeriocima rekonstruisane otpisivanjem dijela duga, reprogramiranjem te utvrđivanjem novih uslova otplate za preostali dio duga - kazala je Bojićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana