Spoljni dug BiH 4,2 milijarde KM

Željka Domazet
Spoljni dug BiH 4,2 milijarde KM

SARAJEVO - Spoljni dug BiH na kraju prošle godine iznosio je 4,2 milijarde maraka, od čega na FBiH otpada 2,7 milijardi, na RS 1,45 milijardi, na Brčko distrikt oko osam miliona KM, dok državne institucije duguju blizu 10 miliona KM.

Kako je preporučeno iz Ministarstva finansija i trezora BiH, nova zaduženja trebalo bi da se zasnivaju prvenstveno na realnom rastu bruto društvenog proizvoda i razvojnim potrebama BiH, vodeći računa o implikacijama duga na makroekonomska i platnobilansna kretanja, te je u tom smislu potrebno osigurati da nova spoljna zaduženja budu pod povoljnim uslovima.

Jedno od zaduženja koje bi BiH u skladu sa dogovorom trojice lidera trebalo da zatraži, jeste i 500 miliona maraka za stimulaciju održivog povratka izbjeglica.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Drago Kalabić kaže da su nova zaduženja trenutno dovedena u pitanje.

- Nakon najnovijih događaja sve je dovedeno u pitanje. Politički odnosi u BiH vraćaju se u centar pažnje. Srpska bez čvrstih garancija koje je za nju zatražio lider SNSD-a, Milorad Dodik, ni u kakve aranžmane neće ulaziti, a pogotovo neće ulaziti u nova kreditna zaduženja - kazao je Kalabić.

On je kazao da su zaduženja u ime BiH do sada često bila u privatnom aranžmanu, što dokazuju i mnogobrojne donacije koje su došle u BiH, a kojima se izgubio trag.

- Treba prvo da se ponudi odgovor i polože računi Istražnoj parlamentarnoj komisiji za desetak milijardi maraka, koje su na ime donacija došle u BiH, a ne zna se gdje su potrošene i ko ih je prisvojio - kazao je Kalabić.

On ističe da je veliki dio tog novca došao u BiH za povratnike i izbjeglice, a ne zna se gdje je završio.

- Nema govora o novim zaduženjima dok se ove stvari ne izvedu na čistac - kazao je Kalabić.

BiH najviše obaveza ima prema Svjetskoj banci kojoj duguje 2,1 milijardu KM, Pariškom klubu kreditora duguje oko 879 miliona KM, a Evropskoj investicionoj banci oko 246 miliona maraka.

BDP

Prema službenim podacima Ministarstva, ukupan bruto društveni proizvod BiH u 2007. godini bio je 21,67 milijardi KM, a stanje spoljne zaduženosti iznosilo je 3,96 milijardi KM, tako da se može reći da se BiH još uvijek nalazi u "dozvoljenim" okvirima po pitanju javne zaduženosti BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana