Špirić: Izmjene zakona radi vraćanja distrikta u poreski sistem

SRNA
Špirić: Izmjene zakona radi vraćanja distrikta u poreski sistem

Sarajevo - Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je danas da su na sjednici Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH razmatrana određena zakonska rješenja s ciljem vraćanja Brčko distrikta u sistem indirektnog oporezivanja.

Razmatrani su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o uplatama na jedinstveni račun BiH.

Špirić je pojasnio da Brčko distrikt ima fiksni koeficijent za raspodjelu sredstava od 3,55, koji nije stimulativan, te da bi predložene izmjene trebale da stupe na snagu 1. januara 2015. godine.

Špirić, predsjedavajući UO UIO BiH, napomenuo je da je na današnjoj sjednici u Sarajevu, tokom razmatranja prijedloga izmjena i dopuna zakona o PDV-u, nije bilo konsenzusa o uvođenju takozvane nulte stope.

On smatra da je riječ o politikantstvu u vrijeme predizborne kampanje, napominjući da takve izmjene nisu u skladu sa evropskim direktivama.

Špirić i direktor UIO BiH Miro Džakula izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je u prva tri mjeseca ove godine ostvaren rast i bruto i neto prihoda od indirektnih poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana