Spektakularni rast proizvodnje gasa

Glas Srpske
Spektakularni rast proizvodnje gasa

PARIZ - Prošle godine je ostvaren spektakularan rast svjetske proizvodnje prirodnog gasa, koji je nadmašio pretkrizne nivoe, saopštio je međunarodni centar za informacije o prirodnom gasu "Cedigaz", prenijele su agencije.

- Godina 2010. bila je izuzetna za prirodni gas, sa spektakularnim rastom svjetske proizvodnje od 7,3 odsto - navedeno je u saopštenju udruženja koje okuplja više od 140 članova u 40 zemalja, odnosno većinu vodećih međunarodnih naftnih i gasnih kompanija.

- Takav istorijski rast je bio bez presedana jer nikada nije bio tako veliki i tako iznenadan - ukazao je generalni sekretar "Cedigaza" Tjeri Ruo.

Do tako velikog skoka proizvodnje došlo je zahvaljujući jakom ekonomskom oporavku u zemljama u usponu i izuzetno hladnoj zimi u Evropi, navedeno je u izvještaju.

Ruska kompanija "Gasprom", najveći svjetski proizvođač gasa, objavila je da je u 2010. ostvarila ogroman rast neto profita od 24 odsto na 35 milijardi dolara, čime je potvrdila status glavnog oslonca za rusku ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana