Spasavanje samo onih koji štede

Glas Srpske
Spasavanje samo onih koji štede

NjUJORK - Pomoć za spasavanje biće ponuđena samo onim članicama Evropske unije koje ratifikuju novi sporazum o budžetu, kako bi se izbjeglo ponavljanje dužničke krize u zoni evra, predviđeno je novim nacrtom sporazuma EU.

- Ukazivanje pomoći u okviru novih programa Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) biće od 1. marta 2013. uslovljeno ratifikacijom tog sporazuma - navedeno je u nacrtu, deset dana prije samita EU na kome taj dokument treba da bude odobren, prenijele su agencije.

Pregovarači koji rade na tom sporazumu koji će potpisati 26 od 27 članica EU, osim Velike Britanije, pooštrili su mnoge njegove odredbe pred pregovore ministara finansija svih 27 članica u ponedjeljak u Briselu.
U tekstu je prvi put predviđeno da zajmovi neće biti ponuđeni onim vladama koje odbiju da potpišu sporazum koji obavezuje članice da se pridržavaju izbalansiranih budžeta, dozvoljavajući samo minimalni deficit i to samo u izuzetnim okolnostima.

Evropski sud pravde moći će novčano da kazni države EU koje ne budu uvele pravilo o uravnoteženju budžeta u svoje ustave, u iznosu do 0,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u najnovijem nacrtu ugovora o fiskalnoj disciplini.

Komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren pozvao je bogatije članice evrozone poput Njemačke da učine više kako bi pomogle tom bloku da prebrodi dužničku krizu.

Ren je na pitanje da li države sa juga Evrope, prvenstveno Italija, imaju pravo da od Njemačke traže da učini više, rekao da "one prvo moraju da preuzmu odgovornost same za sebe".

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi rekao je da se italijansko i francusko viđenje budućnosti Evropske unije, kao i načini izlaska iz krize evrozone savršeno podudaraju.
Kada je u pitanju Grčka, kreditori su saopštili da su na pregovorima između grčkih vlasti i privatnih banaka o otpisu dijela duga te zemlje, što bi joj pomoglo da izbjegne bankrot, ostvaren napredak.

MMF je saopštio da je plan spasavanja Irske u toku, ali će u ovoj godini biti suočena sa "velikim izazovima", koji se prije svega ogledaju u prigušenom ekonomskom rastu i slaboj potražnji iz zemlja koje su joj ključni trgovinski partneri.
MMF takođe predviđa da će Španija ostati u recesiji najmanje još dvije godine.

Optimizam Dragija

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi rekao je da će 2012. godina biti puno bolja za evrozonu, jer su vlade već pokrenule reforme, a pozitivni učinci povećanja likvidnosti u režiji ECB-a postaće vidljiviji.
- Siguran sam da će evro biti u boljem stanju već ove godine. Svoje mišljenje baziram na činjenici da je ostvaren veliki napredak kada je riječ o dva glavna uzročnika krize - manjku fiskalne discipline i strukturalnim reformama. Vidim da je rješavanje oba problema počelo na realan i odlučan način - rekao je Dragi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana