Spas traže od bivših kolonija

Agencije
Spas traže od bivših kolonija

Moskva - Kralj Španije Huan Karlos Prvi, premijer Španije Marijano Rahoj, predsjednik Portugalije Anibal Silva i predsjednik Evropske komisije Manuel Barozo pozvali su bivše kolonije da spase svoje nekadašnje "gospodare".

Tako nešto još se nije čulo ni na jednom ibero-američkom samitu, kao na tom, 22. po redu, održanom u nedjelju u španskom gradu Kadisu.

Tonalitet samitu šefova država i ministara inostranih poslova Južne i Centralne Amerike, Španije, Portugalije i Andore odredio je španski monarh. Huan Karlos Prvi je rekao da je vrijeme da se proširi trgovinsko-ekonomska saradnja. Ona može da da znatan podsticaj ekonomskom rastu u Evropi.
Marijano Rahoj je bio, kako prenosi "Glas Rusije", još otvoreniji.

- Više Latinske Amerike u Evropi i u Španiji. To je najefikasniji recept liječenja svih današnjih finansijskih i ekonomskih bolesti Starog svijeta - izjavio je on.

Anibal Silva je propagirao ibero-američku saradnju kao investicije u budućnost.

U to da su ekonomije Evrope bolesne predstavnici Novog svijeta uvjerili su se i tokom svoje posjete. Od Pariza do Rima i od Atine do Madrida i Lisabona održani su ovih dana protesti više hiljada ljudi protiv mjera stroge budžetske štednje i smanjenja plata u zemljama EU.

Madrid i Lisabon mogu da se nadaju pomoći svojih "rođaka" preko okeana. Evropska kriza nije obuhvatila Latinsku Ameriku - navode eksperti.

Španija i Portugalija su u veoma ozbiljnoj finansijskoj i ekonomskoj krizi. One računaju da u Latinskoj Americi postoje organizacije, firme ili vlade, koje su u stanju da investiraju u ekonomiju Španije i Portugalije.

Za to postoje uslovi, jer se Latinska Amerika razvija dobro i stabilno, prenose agencije.

Ipak, bez obzira na "srodstvo" i davne veze, Latinska Amerika možda nije spremna da "zagrli" svoje starije iberijske rođake.

U Španiji je danas veoma ozbiljna bankarska kriza. Sanacija banaka zahtijeva velike iznose. Biće teško privući privatne kapitale u velikom obimu, napominju ekonomski analitičari. Sljedeći samit biće održan 2013. godine u Panami.

Razlike

Španija i Portugalija su na rubu bankrota. I Madrid i Lisabon smanjuju budžetske stavke i povećavaju poreze.

U Južnoj i Centralnoj Americi, naročito u Brazilu, Kolumbiji, Čileu bilježi se stabilno povećavanje BDP-a. Prema prognozama, 2013. godine ekonomski rast na latinoameričkom kontinentu iznosiće u prosjeku četiri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana