Spas moguć i bez promjene sporazuma

Glas Srpske
Spas moguć i bez promjene sporazuma

LONDON - Stroža fiskalna pravila kao sredstvo borbe protiv dužničke krize u Evropskoj uniji moguće je uvesti i bez promjene evropskih sporazuma, naveo je predsjednik Savjeta Evrope Herman Van Rompej u dokumentu koji je procurio do medija.

U internom izvještaju pripremljenom za ključni samit EU koji počinje danas Van Rompej nudi brzi "fiskalni paket" za čiju primjenu nije potrebna ratifikacija u zemljama-članicama Unije, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Francuska i Njemačka guraju ideju da se novi evropski sporazum donese do marta i tvrde da stroža pravila treba ugraditi u njega. Njihove planove podržavaju i SAD.

U nacrtu se navodi da se strože fiskalne reforme mogu uvesti prostim poboljšanjem protokola - što je procedura u kojoj jeste potreban nacionalni konsenzus, ali ne zahtijeva značajne promjene u evropskim sporazumima.

To bi, prema Van Rompejevom mišljenju, ubrzalo sprovođenje reformi i uklonilo svaku vrstu potencijalne političke komplikacije.

On predlaže da budžetski deficit svake članice zone evra mora biti ispod tri odsto bruto društvenog dohotka, a državni dug ispod 60 odsto, "zlatno pravilo" se mora ugraditi u nacionalno zakonodavstvo kako bi na duži rok garantovao uravnotežen budžet. Dalje, fondu za spasavanje zemalja evrozone treba dati bankarsku licencu da pozajmljuje novac direktno od Evropske centralne banke, a Evropska komisija treba da dobije ovlašćenje da automatski uvede mjere štednje u zemljama kojima je potrebno finansijsko spasavanje.

Van Rompej u dokumentu ukazuje da bi za dalekosežnije reforme ipak bilo neophodno da se promjene evropski sporazumi.

Francuska i Njemačka će po svoj prilici nastojati da proguraju radikalnije mjere, a ako ne bude dogovora svih 27 zemalja članica EU, Berlin i Pariz su spremni da rade zajedno na novom ugovoru koji bi uključivao zemlje evrozone i svaku zemlju koja želi da se evrozoni priključi, tvrdi Bi-Bi-Si.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner je u Parizu, poslije razgovora sa francuskim kolegom Fransoa Baroenom, izrazio uvjerenje da će Evropska unija naći izlaz iz dužničke krize.

Prijetnja Britanije

Premijer Britanije Dejvid Kameron izjavio je da će blokirati novi sporazum Evropske unije koji su predložili Francuska i Njemačka sa ciljem spasavanja evra ukoliko zahtjevi Londona ne budu uslišeni.

- Ukoliko članice evrozone žele da koriste "evropske institucije" radi spasavanja zajedničke valute, one će morati da pristanu na zaštitne mjere koje zahtijeva Britanija koja nije usvojila evro - rekao je Kameron i istakao da neće potpisati sporazum koji neće sadržati mjere zaštite koje se tiču značaja jedinstvenog tržišta i finansijskih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana