Španski aktivisti u protestnom maršu

Glas Srpske
Španski aktivisti u protestnom maršu

MADRID - Stotine aktivista iz cijele Španije pridružile su se protestnom maršu u pravcu Madrida u sklopu demonstracija protiv ekonomske situacije u zemlji, prenijele su juče agencije.

Demonstranti, koji su krenuli iz Barselone, Bilbaoa, Valensije i Kadiza, planiraju da se sastanu u prestonici idućeg mjeseca. Slični marševi planirani su i u drugim gradovima idućih dana.

Protesti potresaju Španiju već mjesecima zbog vladinih mjera štednje i visoke stope nezaposlenosti.

Poslije skoro dvije godine duge recesije, stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 21,3 odsto, što je najviša stopa u evrozoni, a dugovi su se nagomilali.

Stopa nezaposlenosti, koja je dvostruko veća nego 2007. godine, iznosi čak 35 odsto u populaciji koja ima između 16 i 29 godina. Mnogi mladi, visokoobrazovani Španci ne mogu da nađu posao zbog niskog rasta četvrte privrede po veličini u evrozoni.

Protesti, u kojima učestvuju mladi i stari, zaposleni i nezaposleni, počeli su 15. maja i proširili se na čitavu Španiju.

Stotine hiljada Španaca protestuju zato što više ne mogu da trpe smanjenje plata i povećanje poreza, mjere preduzete s ciljem rješavanja finansijske krize za koju su, kako smatraju demonstranti, krive banke.

Vlada se suočila sa krizom zbog smanjenja javne potrošnje, zamrzavanja penzija, podizanja starosne granice za odlazak u penziju i pojednostavljivanja procesa otpuštanja zaposlenih.

Španija je ušla u recesiju 2008. godine, ali nije tražila kredit od međunarodnih finansijskih institucija kao što su to učinile neke druge članice evrozone - Grčka, Irska i Portugalija. Međutim, njeni finansijski problemi izazivaju paniku u drugim evropskim zemljama zbog obima i značaja njene privrede.

Grčka

Ove sedmice zakazan je dvodnevni generalni štrajk u Grčkoj, poslije niza masovnih nereda, protesta i štrajkova, a koji će se podudariti sa glasanjem u grčkom parlamentu o mjerama štednje koje traže finansijske institucije u zamjenu za nove zajmove.

Zbog lošeg ekonomskog stanja javnih finansija Grčka zavisi od međunarodne pomoći da bi izbjegla bankrot idućih dana, što bi potreslo globalnu ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana