Španija dozvolila istraživanje nafte kod Kanarskih ostrva

Tanjug
Španija dozvolila istraživanje nafte kod Kanarskih ostrva

MADRID - Prezadužena španska vlada je danas kompaniji “Repsol YFP “ dozvolila istraživanje naftnih rezervi u blizini Kanarskih ostrva, uprkos protivljenju tog arhipelaga, koji strahuje da će to imati negativne posljedice po turizam.

U prvobitnim naftnim istraživanjima iz 2001, koja je zaustavio sud 2004, otkriveno je nekoliko naftnih polja, udaljenih oko 70 kilometara od obale, u blizini pomorske granice sa Marokom, koji je već započeo radove na bušotinama u toj oblasti, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Proizvodnja nafte bi mogla dostići 100.000 barela dnevno, ili deset odsto ukupnog naftnog uvoza Španije, što bi predstavljalo najveće pojedinačno naftno otrkiće u Španiji.

- Naftna kompanija “Repsol”, koja poseduje 50 odsto konzorcijuma koji istražuje ovu oblast, se nada se će istraživanja započeti u roku od dvije godine - rekla je portparol ove kompanije za AFP.

Kompanija je, prvenstveno, u obavezi da vladi podnese izvještaj o uticaju istraživanja na životnu sredinu.

Dva “Repsolova” partnera u ovom poduhvatu su australijska kompanija “Vudsajd petroleum”, koja ima 30-procentni udio, i njemačka kompanija “RWE AG”, sa preostalih 20 odsto udjela.

Španija, koja sada proizvodi samo oko 2.000 barela nafte dnevno, je skoro potpuno zavisna od uvoza nafte. Iako petina njene energije dolazi od vjetra, rastuće cijene nafte su izvršile pritisak na ekonomiju, za koju se očekuje da će skliznuti u recesiju u ovom kvartalu.

Nova konzervativna vlada Španije, koja je došla na vlast u decembru, obećala je da će smanjiti javni deficit sa 8,51 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 5,3 odsto u 2012. i na tri odsto u 2013.

Kanarski arhipelag je, posle Katalonije, druga najposjećenija turistička destinacija u Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana