Španci vraćaju pezetu u upotrebu

Capital. B92
Španci vraćaju pezetu u upotrebu

MADRID - Stanovnici španskog mjesta Viljamajor de Santjago su, da bi podstakli lokalnu ekonomiju, ponovo počeli da kao sredstvo plaćanja koriste pezetu.

Taj gradić, koji se nalazi 120 kilometara jugoistočno od Madrida, okrenuo se prošlosti da bi sebi osigurao budućnost.

Njegovi stanovnici su izvukli iz slamarica pezete koje su sačuvali kad su prije deset godina kao zvaničnu valutu počeli da koriste evro. Oni su se na ovaj potez odlučili u znak protesta što je nezaposlena čak trećina stanovnika sela, njih čak 2.500.

Oko 30 privrednika je od januara počelo da prihvata pezete kao sredstvo plaćanja, pa su mještani za samo mjesec dana potrošili staru valutu u protivvrednosti od 6.000 evra. Vijest se brzo proširila i kupci iz okolnih sela i gradova dolaze da potroše pezete.

Na kraju mjeseca trgovci će pezete odneti u Centralnu banku u Madridu, gdje se mogu zamjeniti za evre.

Šef lokalnog poslovnog udruženja Luis Miguel Kampajo, koji je i došao na ovu ideju, rekao je da su ljudi sačuvali stare novčanice, vjerujući da bi jednoga dana mogle biti korisne ako propadne evro.

Gradonačelnik Hoze Fernandez je podržao ovu akciju jer se, kaže, zalaže za sve što pomaže njihovoj ekonomiji, a još četiri španska grada pokušavaju da ožive ekonomiju na isti način.

Ovaj potez mogao bi da podstakne i ostale Špance, jer se procjenjuje da u slamaricama čuvaju pezete u vrijednosti od 1,7 milijardi evra.

Pezeta je, inače, bila u upotrebi od 1869. do 2002. godine. Evro je zamenio pezete 2002.godine, ali za razliku od Francuske ili Italije, Španija nikada nije postavila krajnji rok za zamjenu starog novca u evre.

Prema nedavnoj studiji španskog Udruženja potrošača, cijene osnovnih dobara porasle su 43 odsto od uvođenja evra. Hleb je poskupio 49, a mleko 48 odsto, dok je cijena krompira porasla čak 116 odsto.

Španija se bori s najgorom ekonomskom krizom od Drugog svjetskog rata. Polovina mlađih od 25 godina nema posao, što je gore i od Grčke i Portugala. Oni koji imao posao čak odbijaju korištenje godišnjih odmora kako ne bi postali višak pri povratku na radno mijesto.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana