Španci u strahu od grčkog scenarija

Glas Srpske
Španci u strahu od grčkog scenarija

MADRID - Sa budžetskim deficitom od 11 odsto i nezaposlenim svakim petim stanovnikom, Španija nije daleko od grčkog scenarija, upozoravaju španski sindikati.

Iako iz španske vlade i Međunarodnog monetarnog fonda uvjeravaju javnost da nema razloga za zabrinutost i da je zemlja uvođenjem drastičnih mjera štednje na dobrom putu oporavka, sindikati smatraju da svakodnevno povećanje redova pred javnim kuhinjama dovoljno govori o ekonomskom stanju zemlje, navodi u analizi "Dojče vele".

Industrijska proizvodnja je značajno smanjena, a građevinarstvo, koje najviše učestvuje u državnim prihodima, iz mjeseca u mjesec bilježi drastičan pad.

- Kada je tržište nekretnina naglo oslabilo, država se našla pred velikim problemom. To je bilo praćeno porastom nezaposlenosti. Ulje na vatru dolila je odluka vlasti da se zaposlenima u javnom sektoru smanje plate radi uravnoteženja budžeta i smirivanja finansijskog tržišta - ističu u španskim sindikatima.

Prošlosedmični protesti protiv mjera štednje još su, kažu sindikati, odmjeravanjem snaga sa vladom, a u najavi je generalni štrajk ako reforme tržišta rada budu suprotne interesima radnika.

Profesor ekonomije Gajle Alard kaže da je upravo kruto tržište rada najveći problem u Španiji.

- Čim je ekonomska kriza nastupila, usljed rigidnosti ovdašnjeg tržišta rada, uslijedio je talas otkaza, brže nego u bilo kojoj drugoj državi - rekao je Alard.

Od 2007. godine nezaposlenost u Španiji porasla je na čak 20 odsto. Uz to, značajno opadanje poreskih prihoda i porast socijalnih izdataka, bilo je praćeno porastom državnog deficita.

S druge strane, španski premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero kaže da je španska vlada odlučna da primijeni i učini efikasnijom svaku pojedinačnu reformu koja je pokrenuta, misleći pri tome i na smanjenje plata i ostale socijalne rezove.

Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štrau Kan, poslije razgovora sa španskim premijerom, pozvao je Špance da podrže vladine mjere štednje i izrazio uvjerenje da će se španska ekonomija oporaviti.

Podrška

Španski partneri u Evropskoj uniji podržavaju rukovodstvo države da uvede drastične mjere štednje da bi ispunila svoje dužničke obaveze, te da nestabilnost još jedne evropske ekonomije ne bi bila prenesena na ostale zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana