Španci i Poljaci u krizi najmanje štede

Glas Srpske
Španci i Poljaci u krizi najmanje štede

NIRNBERG - Potrošači u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Austriji, prema podacima Centra za istraživanje tržišta "GfK", pokazali su najveću sklonost ka štednji u vrijeme krize, dok su potrošači u Španiji i Poljskoj najmanje smanjili svoj kućni budžet pod uticajem recesije.

"GfK" je u istraživanju, koje je sprovedeno među 10.200 evropskih potrošača starijih od 15 godina u devet zemlja, ispitivao ponašanje potrošača u vrijeme krize, prenijele su agencije.

Dok potrošači u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Austriji nastoje svakodnevno da štede na raznim područjima, o štednji najmanje brinu potrošači u Španiji i Poljskoj.

- U ove dvije zemlje jedan od tri ispitanika ističe da nije štedio niti smanjio svoj kućni budžet u periodu poslije izbijanja krize - navodi se u izvještaju  "GfK"-a.

Istraživanje je pokazalo da četiri od deset potrošača u Njemačkoj, Holandiji i Austriji nastoji da kupuje hranu i piće po najnižoj mogućoj cijeni, dok ispitanici u Rusiji i Italiji najviše "režu" troškove za odjeću i obuću.

- Potrošači u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji i Italiji štede na prehrani izvan kuće, dok potrošači u Rusiji odgađaju velike kupovine, kao što su nabavka automobila, aparata za domaćinstvo i slično - stoji u izvještaju "GfK"-a.

Kupovanje najjeftinijih putnih karata za željeznicu i avion karakteristično je za jednu od pet ispitanih osoba u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Austriji.

Francuzi i Nijemci režu i svoje dnevne troškove, te manje novca troše na izlazak u kafiće, pozorište i bioskop.

Odmor

Istraživanje "GfK"-a pokazalo je da jedan od tri potrošača u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji kao vid štednje bira jeftiniji aranžman za odlazak na odmor. Više od 38 odsto Britanaca i 27 odsto Holanđana štedi zahvaljujući nižim troškovima za grijanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana