Spajanja auto-industrije - problem porodični ponos i jak ego

Glas Srpske
Spajanja auto-industrije - problem porodični ponos i jak ego

LONDON - Spajanje "Renoa", u kojem država ima veliki udio, i "Pežo-Sitroena", koji kontroliše porodica "Pežo", moglo bi da izazove ogromne socijalne poremećaje u Francuskoj, piše juče londonski "Fajnenšel tajms".

"Reno" je sa japanskim "Nisanom" još prije deset godina sklopio brak iz računa, a kao mogući partner "Pežo-Sitroena" sada se pominje "Fijat", koji je nedavno izgubio bitku za njemački "Opel".

BMW bi takođe bio dobar izbor, ali tu bi kao problem mogao da se pojavi porodični ponos i jaki ego, jer BMW kontroliše porodica Kuant, koja u bilo kom novom partnerstvu želi da zadrži svoj ključni uticaj.

Stručnjak "Fajnenšel tajmsa" za automobilsku industriju ističe da bi na pitanje da li Francuska sebi i dalje može da priušti dva velika proizvođača automobila, odgovor bi trebalo da bude "ne", ali kao što je to svima jasno poslije velikih suma novca koje su države širom svijeta upumpale u tu granu industrije, automobili su izuzetno osetljivo pitanje.

Podsjećajući da je američki predsjednik Barak Obama u ponedjeljak objavio odluku da "Dženeral motors" isprati u stečaj, list dodaje da se i ruski premijer Putin istovremeno bavio automobilskom industrijom.   

Putin se u Moskvi sastao sa visokim funkcionerima kanadske firme "Magna" i ruske banke Sberbank koje bi, kako se očekuje, u narednih nekoliko nedjelja trebalo da preuzmu "Opel" - evropski ogranak "Dženeral motorsa".   

Ako se to dogodi, ističe list, ruski investitori će kontrolisati jednu od najstarijih inostranih operacija "Dženeral motorsa", a ruska firma "Gaz" u vlasništvu oligarha Olega Deripaske proizvodiće "Opelove" automobile u novoj, velikoj fabrici u Nižni Novgorodu, prenosi Bi-Bi-Si.
Kada je riječ o prodaji automobila više automobilskih kompanija saopštio je da je njihova prodaja u SAD opala u odnosu na prošlu godinu.  "Dženeral motors" i "Ford" su, međutim, registrovali rast prodaje u maju u odnosu na april, prenosi "Glas Amerike".

"Magna"

U kompaniji "Magna" očekuju da se njemački "Opel", čiji većinski dio je ta kompanija kupila zajedno sa ruskom Zbergbankom, oporavi u roku od tri godine.

Očekuje se da će "Opel" za četiri godine početi da donosi profit i da će proširiti tržište na Rusiju i ostale dijelove svijeta. "Magna" je najveći kanadski proizvođač auto-dijelova, koji zapošljava 74.000 ljudi u 25 zemalja, prenijela je Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana