Sorensen: CEFTA sporazum priprema za pristupanje EU

Agencije
Sorensen: CEFTA sporazum priprema za pristupanje EU

Sarajevo - Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da slobodna trgovina među zemljama članicama CEFTA-e otvara mogućnosti tim zemljama da podignu konkurentnost i naprave potrebne reforme, koje će ih pripremiti za pristupanje EU.

Pred otvaranje konferencije "Sedmica CEFTA-e 2013", Sorensen je izjavio novinarima da EU podržava CEFTA sporazum od njegovog nastanka, kroz tehničku podršku, kao i autonomne trgovinske mjere kojima je tržište EU otvoreno za ove zemlje i prije njihovog pristupanja EU.

"CEFTA sporazum je važno sredstvo za ekonomski rast i za efikasnu razmjenu iskustava i praksi između svih zemalja koje su uključene u taj sporazum", ocijenio je Sorensen.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević–Dizdarević naglasila je da će napori BiH u okviru CEFTA-e biti krunisani ove sedmice, nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma sa Albanijom, koji se tiče poljoprivrede.

Prema njenom mišljenju, BiH je u okviru CEFTA sporazuma do sada postigla mnogo, što je vidljivo kroz poslovanje privrednih subjekata u BiH.

Govoreći o posljedicama izlaska Hrvatske iz CEFTA sporazuma, Dizdarevićeva je istakla da je najviše pogođena poljoprivredna proizvodnja u BiH, odnosno mliječna industrija.

Ona je dodala da je prednost predsjedavanja BiH Ceftom u 2013. godini, bila mogućnost da BiH iz zemalja CEFTA-e uvozi repromaterijal za dalju proizvodnju, a potom da te proizvode izvozi kao domaći proizvod.

Šef odsjeka za privredni i društveni razvoj Regionalnog savjeta za saradnju /RCC/ Sanjin Arifagić rekao je da RCC očekuje dogovor zemalja u regionu o usvajanju strategije jugoistočne Evrope 2020.

On je izrazio nadu da će to značiti novi početak za sve zemlje u regionu.

Skup "Sedmica CEFTA-e 2013" biće nastavljen i sutra, a ukupno će biti održano devet sesija, na kojima će biti diskutovano o raznim aspektima CEFTA-e.

Organizator ove manifestacije je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa Projektom podrške trgovinskoj politici i izgradnji kapaciteta u BiH, koji finansira EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana