Šoping u Americi molovi ostaju pusti

Agencije
Šoping u Americi molovi ostaju pusti

Vašington - Nekada moćni tržni centri u Americi masovno propadaju, a od njih ostaju samo ogromne zgrade, koje zvrje prazne i beskorisne.

Problem se povećava iz mjeseca u mjesec, i po svemu sudeći, ubrzo će eskalirati, prenose portali. Najveći problem tržnih centara je odlazak najvećih prodavaca, a oni teško mogu da im pronađu dovoljno dobru zamjenu.

Prognoze su crne. Naime, pretpostavlja se da će 15 odsto američkih šoping centara nestati u narednih deset godina.
- Rizik od zatvaranja dramatično se povećava kada vas napusti vodeći trgovac - objašnjava direktor kompanije "Grin Strit Advzrs" Kedrik Lačens.

Prema njegovim riječima, ako se ovakav trend nastavi, i ostale prodavnice počeće sa zatvaranjem, a šoping molovi će propasti.

- Za petnaestak godina očekuje se propast polovine američkih šoping centara. Jedini koji mogu preživjeti taj problem su luksuzni lanci, kao na primjer "Saks Fifth Avenue" i "Neiman Markus" - tvrde savjetnici za maloprodaju.

Veliki tržni centri najavili su nedavno novu rundu zatvaranja prodavnica i otpuštanja radnika.

Prodavnice koje ostaju prazne poslije zatvaranja vlasnici šoping centara pokušavaju da zamijene restoranima, kafićima i sličnim sadržajima. Međutim, situacija je gadna kada im u istom trenutku otkažu dva velika trgovca. Propast je tada neizbježna. Upravo zbog toga mnogi centri ostanu prazni, beskorisni i mračni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana