Šojble: Španiji nije potrebna pomoć

Agencije
Šojble: Španiji nije potrebna pomoć

Berlin - Njemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da Španiji nije potrebna finansijska pomoć EU i izrazio uvjerenje da će mjere štednje koje preduzima Vlada u Madridu biti upješne, prenose agencije.

- Španiji nije potreban program pomoći, zato što trenutno radi pravu stvar i biće uspješna - rekao je Šojble novinarima u Berlinu.

On je dodao da je zvaničnom Madridu potrebno povjerenje finansijskih tržišta i da je u tome najveći problem Španije, prenio je Rojters.

Ovi njegovi komentari u suprotnosti su sa stavom Francuske, koja vrši pritisak na Madrid da se prijavi za dobijanje pomoći od Evropske centralne banke.

Analitičari smatraju da, poslije Šojbleove izjave, španski premijer Marijano Rahoj neće u skorije vrijeme zatražiti isplatu iz kriznih fondova EU.

Potpredsjednik španske Vlade Soraja Saenz u međuvremenu je demantovala da Vlada razmatra zamrzavanje penzija da bi uštedjela dovoljno novca i izbjegla uzimanje strane pomoći.

Rojtersovi izvori rekli su da Rahojev kabinet razmatra i podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 65 na 67 godina.

Vlada je prihvatila da do kraja godine poveća penzije za jedan odsto, kao i za redovnih tri odsto da bi se nadoknadio efekat inflacije.

Rahoj bi mogao da suspenduje politiku usaglašavanja penzija sa stopom inflacije i time uštedi novac.

Troškovi daljeg zaduživanja Španije ponovo su počeli da rastu, pošto su državni zvaničnici i njihovi partneri iz evrozone počeli da šalju kontradiktorne poruke o tome da li će Madrid zatražiti strani kredit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana