Softić novi guverner Centralne banke BiH

Marina Čigoja
Softić novi guverner Centralne banke BiH

Sarajevo - Senad Softić imenovan je juče za guvernera Centralne banke BiH i na toj poziciji će naslijediti Kemala Kozarića, koji je tu funkciju obavljao deset godina.

Softića je za guvernera izabrao novoimenovani Upravni odbor Centralne banke BiH, a povjeren mu je šestogodišnji mandat. Guverner je izabran na prvoj sjednici novog Upravnog odbora, na kojoj su novoimenovani članovi tog tijela i zvanično preuzeli dužnost.

Novoimenovani guverner, koji je istovremeno i predsjedavajući Upravnog odbora, je doktor ekonomskih nauka, a zaposlen je kao vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Istovremeno je i rukovodilac master studija Ekonomskog fakulteta Sarajevo i Ekonomskog fakulteta Zagreb na smjeru krizni menadžment.

- Softić je u dugogodišnjoj profesionalnoj karijeri bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Investicone banke, koja je kasnije prerasla u Razvojne banke FBiH. U dugogodišnjoj konsultantskoj praksi učestvovao je kao autor, koautor ili rukovodilac u realizaciji više od 120 elaborata, projekata i studija iz različitih oblasti mikro i makroekonomije - istakli su u Centralnoj banci BiH.

U naučnoj karijeri kao autor ili koautor je učestvovao u publikaciji 13 knjiga i monografija. U istom svojstvu je objavio tridesetak naučnih i stručnih radova u zbornicima, časopisima i drugim publikacijama, te na seminarima i simpozijumima.

Kozarić, kojem je juče istekao mandat, na funkciji guvernera Centralna banke BiH je proveo dva uzastopna mandata od 2005. godine. On je bio prvi domaći guverner, s obzirom na to da su zbog uvođenja valutnog odbora, koji podrazumijeva fiksno vezivanje KM za evro, od osnivanja Centralne banke 1997. godine na njenom čelu bili stranci. Kozarić je na toj poziciji naslijedio Pitera Nikola, kojem je bio najbliži saradnik, jer je za vrijeme njegovog mandata obavljao dužnost viceguvernera.

Predsjedništvo BiH imenovalo je polovinom jula članove Upravnog odbora Centralne banke BiH. Ta dužnost povjerena je Ljubiši Vladušiću, Trivi Marinkoviću, Kemalu Kozariću, Senadu Softiću i Ankici Kolobarić. Oni su kao i guverner imenovani na mandat od šest godina.

Poslovanje

Centralna banka BiH ostvarila je u prvih šest mjeseci 2015. godine profit od 27,4 miliona KM, što je za oko 5,2 odsto manje u odnosu na isti period 2014, kada je dobit iznosila 28,9 miliona. U Centralnoj banci su istakli da je profit znatno veći od planiranog i da je i dalje dominantno ostvaren realizovanim dobicima po osnovu prodaje hartija od vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana