Šoder: Atina treba da izađe iz evrozone

Agencije
Šoder: Atina treba da izađe iz evrozone

Berlin - Ministar finansija u njemačkoj pokrajini Bavarskoj Markus Šoder smatra da Grčka do kraja godine treba da izađe iz evrozone i da ne treba više da dobije pomoć, prenose agencije.

Šoder, koji je član Hrišćanske socijalne unije (CSU), rekao je da je sam evro “ispravan i važan”.

- Međutim, kada zemlja poput Grčke neprestano ne može da vrati dugovanja, onda mora da napusti evrozonu. Smatram da bi Grčka trebala da izađe iz evrozone do kraja godine. Bilo kakva nova pomoć, ili bilo koja vrsta olakšanja uslova, predstavljala bi sasvim pogrešan smjer - rekao je Šoder u intervjuu njemačkom dnevniku “Bild am Zontag”.

Šoderovi komentari naišli su na kritike Mihaela Mejštera zamjenika parlamentarne grupe Hrišćansko demokratske unije (CDU) na čijem je čelu kancelar Angela Merkel.

Mejšter smatra da je slična diskusija štetna i ne rješava probleme, prenosi “Tagešpigel”.

On je naglasio da odluku o eventualnom izlasku iz evrozone treba da donese grčka vlada i da je, posljednje što im je potrebno, savjet iz Njemačke.

Njemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele, koji je već ranije pozvao na smirivanje retorike oko dužničke krize, rekao je danas za magazin “Fokus” da “svako treba da obrati pažnju na ono šta govori i na koji način to čini.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana