Snižen rejting Hrvatske

Agencije
Snižen rejting Hrvatske

Zagreb - Agencija “Standard end Purs” snizila je rejting Hrvatske na neinvesticioni, takozvani “smeće”, uz stabilnu prognozu, prenose agencije.

Dosadašnje reforme nedovoljne da bi pokrenule privredni rast.

Agencija je dugoročni rejting zvaničnog Zagreba spustila sa investicionog BBB- na BB+, takozvani rejting “smeće”, uz stabilnu prognozu.

- Sniženje rejtinga oslikava naš stav da su dosad primijenjene strukturne i fiskalne reforme nedovoljne da bi pokrenule privredni rast i javne finansije dovele na održiv put - naveo je “Standard end Purs”, dodajući da očekuje da će hrvatski bruto domaći prozivod u 2012. potonuti za dva odsto, uprkos snažnoj turističkoj sezoni.

- U 2013. očekujemo ekonomsku stagnaciju i postepeni povratak rastu od dva odsto do 2015, dosta ispod pretkriznog prosjeka - poručila je agencija.

Hrvatska vlada je prošlog mjeseca navela da očekuje da će privreda u 2012. potonuti za 1,1 odsto, revidirajući naniže raniju prognozu stagnacije BDP-a.

Hrvatska ekonomija, uglavnom zasnovana na turističkoj industriji na jadranskoj obali, bila je u recesiji u 2009. i 2010. godine, da bi prošle godine mirovala.

Međunarodne finansijske institucije navode da bi centralno-ljevičarska vlada trebalo da pokrene strukturne reforme, naročito one koje se tiču smanjenja neefikasne i ogromne javne administracije, kao i da popravi ukupnu poslovnu klimu.

Linić: Rušenje kreditnog rejtinga teško za Hrvatsku

Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić izjavio je da odluka kreditne agencije “Standard end Purs” da, kako je rekao, sruši kreditni rejting Hrvatske u kategoriju smeća, donosi nove teškoće za državu, koja je ionako u teškoj situaciji.

Pritom, ta kreditna agencija pretpostavlja da će Hrvatska u toj kategoriji ostati duže, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Linić je sinoć novinarima u Zagrebu rekao da će Vlada preispitati budžet za 2013. godinu i nastaviti s reformama, ali da neće dalje smanjivati plate u javnom sektoru, niti dirati penzije i socijalna davanja.

- Ionako tešku situaciju ovakva ocena čini još složenijom i donosi nove teškoće za Hrvatsku - ocijenio je Linić.

Ministar finansija rekao je i da će Vlada u idućoj godini “itekako razmišljati” o saradnji s MMF-om zbog devizne likvidnosti i vraćanja dugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana