Snižen kreditni rejting BiH

Tanja Šikanjić
Snižen kreditni rejting BiH

BANjALUKA - Međunarodna agencija za procjenu kreditnog rejtinga "Standard & Poor's" snizila je BiH suvereni kreditni rejting sa "B+" na "B" uz stavljanje rejtinga na posmatranje s mogućim negativnim implikacijama, saopšteno je juče iz Centralne banke BiH.

U izvještaju agencije "Standard&Poor's" navodi se da snižavanje kreditnog rejtinga odražava mišljenje analitičara ove agencije da je politička fleksibilnost oslabila uz sve gore političko okruženje, a što se vidi u smanjenim izgledima za rješavanje političke krize u BiH.

- Ovo se ogleda u nedostatku napretka u usvajanju budžeta na nivou BiH za 2011. i 2012. godinu i nepostojanju Savjeta ministara BiH 13 mjeseci poslije izbora. Fokus na unutrašnje političko stanje još više slabi mogućnosti pridruživanja Evropskoj uniji - navode analitičari "Standard &Poor's"-a.

Analitičari upozoravaju da će to odvratiti dotok stranog kapitala i dugoročno prolongirati mogućnosti rasta.

- Nemogućnost da se postigne dogovor o budžetu za 2011. godinu je opstruisala usvajanje fiskalnog okvira za 2012-2014. koji je potreban da bi se usvojio budžet za 2012. godinu - navode analitičari "Standard &Poor's"-a.

Prema njihovom mišljenju, politička nestabilnost nanosi štetu ekonomiji BiH i dugoročnim izgledima za rast, uz najniži dotok stranog kapitala od 2000. godine.

"Standard&Poor's" očekuje da će stvarni rast BDP-a po stanovniku biti blizu nule u 2012. godini, da će fiskalni deficit biti smanjen na 3,2 odsto BDP-a ove godine, te da će spustiti ispod tri odsto u 2012. godini, dijelom zbog ograničenja u privremenom finansiranju. Takođe se procjenjuje da je deficit tekućeg računa BiH povećan u 2011. godini na 7,4 odsto BDP-a.

Predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS "SWOT" Goran Račić je istakao da je BiH kreditni rejting snižen isključivo zbog političkih problema, a ne zbog ekonomskih pokazatelja, kao što su otplata kredita.

On je dodao da će snižen kreditni rejting BiH otežati pristup novcu na međunarodnom finansijskom tržištu, te povećati kamatne stope prilikom zaduživanja.

BiH, takođe, posjeduje kreditni rejting "B2" sa negativnim izgledima, koji joj je dodijeljen od agencije Moody's Investors Service.

Dalje snižavanje

U Centralnoj banci BiH navode da stavljanje rejtinga na posmatranje odražava vjerovatnoću daljeg spuštanja u niži rang u slučaju da politička i ekonomska situacija ne krene u pozitivnom smjeru.

- U slučaju da trenutno nepovoljna situacija bude riješena, rejting će se, vjerovatno, stabilizovati na sadašnjem nivou - navode u CB BiH.

 

Pregled dugoročnog rejtinga pojedinih zemalja iz šireg okruženja

 Država

 Moody's Investors Service

 Standard & Poor's

Dugoročni / Izgled

 Dugoročni / Izgled

Albanija

B1 / stabilan

B+ / stabilan 

Bosna i Hercegovina

B2 / negativan

B+ / negativan

Bugarska

Baa2 / stabilan

BBB / stabilan

Crna Gora

Ba3 / stabilan

BB / negativan

Grčka

Ca / promjenjiv u zavisnosti od razvoja događaja

CC / negativan

Hrvatska

 Baa3 / stabilan

BBB- / negativan

Mađarska

Ba1 / negativan

BBB- na posmatranju - negativno

Makedonija

-

BB / stabilan

Rumunija

Baa3 / stabilan

BB+ / stabilan

Slovenija

Aa3 na posmatranju - negativno

AA- / stabilan

Srbija

 -

 BB / stabilan

PIŠE: TANjA ŠIKANjIĆ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana