Snižavaju cijene da zadrže prodaju

Glas Srpske
Snižavaju cijene da zadrže prodaju

ŠANGAJ - Prodavci robnih marki "Dajmler", BMW i "Audi" smanjili su cijenu pojedinih modela i do 20 odsto u Kini kako bi zadržali prodaju na dosadašnjem nivou, na tržištu na kojem je potražnja u posljednja tri mjeseca počela da se "hladi", prenijele su agencije.

Kina se svrstala među zemlje u kojima se sve više traže luksuzni, skuplji automobili, ali prodaja je posljednjih mjeseci počela da pada, što je prinudilo proizvođače premijum kola da drastično smanjuju cijene jednog broja modela.

U Pekingu, prodajni saloni BMW-a nude seriju 3 vozila jeftinije za 19 odsto, dok pojedini "Mercedesovi" dileri prodaju C klasu po 20 odsto nižoj cijeni u odnosu na preporučenu maloprodajnu cijenu.

BMW, "Dajmler" i "Audi", tri najveća proizvođača luksuznih automobila, suočavaju se sa usporenom stopom rasta prodaje i cijena u Kini, najvećem tržištu vozila na svijetu, budući da je jedan broj gradova, kao što su Šangaj i Peking, usvojio različite mjere za smanjivanje prodaje kola iz ekoloških razloga, dok je centralna banka zaoštrila mogućnost uzimanja kredita.

Stopa potražnje za skupim vozilima smanjena je na 29 procenata u osam mjeseci ove godine sa 48 u prošloj godini.

Kina je postala "Audijevo" najveće tržište na svijetu ove godine i u tome pretekla Njemačku.

Ograničenja

Centralna banka Kine podizala je kamatne stope pet puta u posljednjoj godini da bi spriječila inflaciju, a Peking sprovodi mjere ograničavanja prodaje kola od januara uvođenjem manjeg broja tablica, da bi se borio sa zagađenjem i zagušenjem ulica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana