Snažno povećanje prihoda i profita Elektrokrajine

Marijana Miljić
Snažno povećanje prihoda i profita Elektrokrajine

Banjaluka - Distributivno preduzeće "Elektrokrajina" nastavilo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju da unapređuje poslovne i finansijske rezultate, koji se ogledaju u povećanju prihoda i profita uz dodatno smanjenje distributivnih gubitaka i očuvanje visokog nivoa naplate električne energije.

U upravi "Elektrokrajine" navode da je preduzeće u periodu januar - mart ostvarilo prihode u iznosu od 66,9 miliona KM, što je za deset odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je neto dobit istovremeno porasla za 57 odsto, na 5,45 miliona KM.

Direktorica "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović ocijenila je da je jedan od ključnih faktora za poboljšanje kvartalnih finansijskih rezultata smanjenje distributivnih gubitaka za 0,5 procentnih poena, na 18 odsto, što je najniži nivo za ovo doba godine u posljednjih 25 godina.

- Distributivne gubitke duži niz godina smanjujemo namjenskim investicijama u rekonstrukciju distributivne mreže sa fokusom na izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, te stalnim mjerama na kontroli i suzbijanju neovlaštene potrošnje - rekla je Kuzmanovićeva.

"Elektrokrajina" je u prva tri mjeseca 2017. godine investirala više od četiri miliona KM, a ulaganja su se prvenstveno odnosila na izgradnju i sanaciju 64,6 kilometara distributivne mreže i 23 trafo-stanice. Kada je riječ o neovlašćenoj potrošnji struje, "Elektrokrajina" je zaključno sa krajem marta otkrila 137 takvih slučajeva u kojima je fakturisani iznos 253.424 KM.

- Borba protiv neovlaštene potrošnje električne energije ostaje jedan od naših najvažnijih zadataka. Tu negativnu pojavu nastojimo suzbiti planskim kontrolama i sprovođenjem svih raspoloživih zakonskih mjera i mehanizama - kazala je Kuzmanovićeva.

Prema riječima izvršnog direktora za finansijske poslove u "Elektrokrajini" Rodoljuba Topića, održan je visok nivo naplate struje koji prelazi 100 odsto jer je uključena i naplata potraživanja na osnovu sklopljenih reprograma i sporazuma o nagodbi putem medijacije.

- S tim ciljem smo u prva tri mjeseca izvršili 2.500 isključenja neplatiša, posebno vodeći računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca sa kojima je zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug - naglasio je Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana