Snažniji rast poljoprivrede

Anita Janković
Snažniji rast poljoprivrede

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 2,6 odsto u odnosu na isti period 2014. godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći rast zabilježen je u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova i to za 7,8 odsto, zatim u trgovini, saobraćaju i skladištenju i hotelijerstvu za sedam odsto, te finansijama i osiguranju za 4,6 odsto. Do pada je došlo u područjima informacija i komunikacija za 4,9 odsto i u poslovanju nekretninama za 0,1 odsto.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić kaže da je rast od 2,6 odsto zadovoljavajući, ali da bi optimalan rast BDP-a, kojem RS treba da teži, bio od sedam do 10 odsto, što bi obezbijedilo stabilnije poslovanje.

- Uzimajući u obzir situaciju u kojoj se dešava ukupna  privredna aktivnost, ali i posljedice od poplava iz 2014. godine, 2,6 odsto predstavlja značajan rast, čak i kada se poredimo sa zemljama u regionu, iako oni imaju jače ekonomije nego mi u RS. Rast od jedan do tri odsto nije veliki iskorak, ali je ohrabrujući i pokazuje da lagano izlazimo iz recesije - rekao je Vidić i dodao da pozitivni trendovi iz januara i februara ove godine daju nadu da možemo očekivati veći porast BDP-a u narednom periodu. 

On je naglasio da ohrabruje činjenica da je najveći rast zabilježen u poljoprivredi, koja predstavlja šansu za razvoj RS.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da je rast od 2,6 odsto nedovoljan za ekonomski i privredni razvoj RS.

- Po statistikama smo, nažalost, još uvijek evidentirani kao jedna od 20 najsiromašnijih zemalja svijeta i ako želimo nešto ozbiljno da napravimo, procenat rasta BDP-a mora biti najmanje 10 odsto godišnje. To djeluje kao nemoguća misija, ali posmatrajući nivo BDP-a po stanovniku, to nam je neophodno - rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, sistem zaštite domaće proizvodnje u RS je u potpunosti zapušten, što otežava značajniji rast.

- Paradajz ili bilo koje drugo povrće ili voće se može uvoziti čak i onda kada stignu domaći proizvodi, pa onda naše propada ili se daje u bescjenje, dok se u drugim zemljama uvoz zaustavlja dok ne potroše domaće. Kod nas je sve prepušteno slučaju, mi smo zemlja koja ima administraciju koja ne radi u funkciji privrede i građana - istakao je Pavlović.

Prognoze

Vlada RS očekuje da će Srpska u ovoj godini ostvariti rast BDP-a od 2,4 odsto, a u najnovijem izvještaju Svjetske banke, pod nazivom "Globalni ekonomski izgledi" za BiH je za ovu godinu predviđen rast od 2,3 odsto.

Prema procjenama Svjetske banke, u 2017. godini bi BiH trebalo da ostvari privredni rast od 3,1 odsto, a u 2018. godini od 3,5 odsto.

Rast

7,8 odsto - poljoprivreda, šumarstvo i ribolov

7 odsto - trgovina, saobraćaj i skladištenje i hotelijerstvo

4,6 odsto - finansije i osiguranje

Pad

4,9 odsto - informacije i komunikacije

0,1 odsto - poslovanje nekretninama 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana