Snažan udar za izvoznike

Agencije
Snažan udar za izvoznike

Mostar - BiH se nije dobro pripremila za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i domaći privrednici sigurno će osjetiti snažan udar nakon što Hrvatska sredinom sljedeće godine postane punopravna članica.

Rečeno je ovo na jučerašnjem info-danu Spoljnotrgovinske komore BiH "Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji - izazovi i šanse za privredu BiH".

Ekonomski analitičar STK BiH Duljko Hasić istakao je da su osnovni problemi s kojima se BiH susreće u vezi s ulaskom Hrvatske u EU samo dva granična prelaza preko kojih će se moći izvoziti prehrambeni proizvodi (GP Gradiška i GP Bijača), problem prolaska kroz Neum, problem pristupa Luci Ploče, te nepripremljenost za preuzimanje standarda EU u oblasti kontrole kvaliteta.

- EU prilikom određivanja prelaza s inspekcijskom kontrolom nije vodila računa o interesima privrede BiH. Ukupan izvoz koji će ići preko ova dva granična prelaza je neravnomjerno raspoređen i 95 odsto izvoza ići će preko GP Gradiška - kazao je Hasić i istakao da će insistirati da se otvore još najmanje tri granična prelaza, u Bihaću, Orašju i Šamcu, prenijele su agencije.

Šef Odjeljenja za politička i ekonomska pitanja Delegacije Evropske unije u BiH Jurgis Vilcinskas kazao je da EU ne smatra da će mali broj graničnih prelaza s inspekcijskim nadzorom predstavljati problem za izvoznike iz BiH, jer zbog neusvajanja potrebnih zakona usklađenih s EU standardima, poljoprivrednici jedno vrijeme uopšte neće moći izvoziti u Hrvatsku.

- Institucije BiH znale su već prije pet ili šest godina da će Hrvatska postati članica EU, ali nisu preduzele potrebne mjere. S obzirom na to da BiH neće imati poljoprivredne proizvode koji zadovoljavaju standarde EU, jedno vrijeme neće ni biti gužve na ova dva prelaza - kazao je Vilcinskas.

Dodao je da na ovaj problem treba gledati i s pozitivne strane, jer kada BiH sprovede sve potrebne mjere i ispuni uslove za izvoz na hrvatsko tržište, privrednicima iz BiH otvoriće se ne samo hrvatsko tržište, već tržište kompletne EU s više od 500 miliona potrošača.

CEFTA

Kada je u pitanju trgovinski sporazum CEFTA, Hasić je kazao da hrvatska strana lobira da on ostane na snazi i poslije ulaska Hrvatske u EU što, prema njegovim riječima, nije u interesu BiH.

- Privredni subjekti moraju imati isti tretman po novom trgovinskom sporazumu, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i od 1. jula mi definitivno moramo napustiti odredbe CEFTA kada je u pitanju trgovina s Hrvatskom. To znači carinsko opterećenje za dosta proizvoda koji dolaze iz Hrvatske i u tom smislu to će značiti zaštitu domaćeg tržišta, što će pogodovati domaćim proizvođačima - kazao je Hasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana