Snažan pad dionica

Glas Srpske
Snažan pad dionica

NjUJORK - Na Volstritu su prekjuče dionice pale više od dva odsto i to je njihov najveći dnevni pad u dva mjeseca, jer je ulagače iznenadila Svjetska banka povećanjem procjena pada većine privrede u ovoj godini.

Pri tome je procjena pada cjelokupne svjetske privrede  povećana s 1,7 na 2,9 odsto.

Ovakva sumorna prognoza razočarala je ulagače, koji su posljednjih mjeseci agresivno kupovali dionice nadajući se brzom oporavku privrede.

Donj Jones indeks pao je 200 bodova ili 2,35 odsto, na 8.339 bodova, zaronivši na najniži nivo od 27. maja. To je najveći dnevni pad tog indeksa od 20. aprila.

Najviše su pale dionice u energetskom i rudarskom sektoru jer je procjena Svjetske banke izazvala pad cijena nafte i sirovina, s obzirom da ukazuje da će potražnja za njima još neko vrijeme biti slaba. Tako je cijena nafte prekjuče pala gotovo četiri odsto, na 66,9 dolara po barelu, zbog čega su, pak, cijene dionica Edždžon Mobila i Chevrona potonule više od tri  odsto. Među najvećim je gubitnicima prekjuče bio i finansijski sektor. S&P indeks tog sektora potonuo je 6,2 odsto.

- Procjena Svjetske banke samo je ukazala da je tržište precijenilo razvoj situacije u privredi. Oporavak će najvjerovatnije biti anemična, a zarade kompanija neće biti tako dobre da bi opravdale tako snažan rast cijena dionica u protekla tri mjeseca. Mnogi su ulagači skeptični i u vezi ljetnjeg  trgovanja, pa su se odlučili na prodaju -  kaže Hju Džonson, direktor u kompaniji Johnson Illington Advisors.

Koliko je zabrinutost ulagača u vezi privrede porasla, pokazuje i VIX indeks Čikaške berze opcija, poznat i kao "indeks straha", koji je prekjuče skočio za 11 odsto, to je njegov najveći dnevni skok od aprila. I na evropskim su berzama cijene dionica snažno pale. 

Slabiji dolar

Na valutnim tržištima američki dolar je juče oslabio. Njegova cijena prema japanskoj valuti pala je 95,48 na 95,21 jena. Kurs  evra prema američkoj valuti porastao je  s 1,3844 na 1,3860 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana