Smanjuju se rate zaduženih u francima

Tanja Šikanjić
Smanjuju se rate zaduženih u francima

BANjALUKA - Vrijednost švajcarskog franka juče je znatno pala, te je srednji kurs CHF-a, prema kursnoj listi Centralne banke BiH, iznosio 1,654 KM, što je dobra vijest za dužnike, kojima je trenutno znatno smanjena rata kredita.

Ove promjene na valutnim tržištima ohrabrile su dužnike u "švajcarcima", koji se nadaju da bi se pad vrijednosti franka mogao nastaviti.

Banjalučanin Bojan K. koji je 2006. godine uzeo stambeni kredit u visini od 67.500 KM u CHF-u kaže da mu je, prema ovom kursu, glavnica kredita smanjena za čak 15.000 KM u odnosu na sumu koju bi morao da isplati da je vrijednost franka ostala rekordnih 1,87 maraka, koliko je iznosila 11. avgusta.

- Prema sadašnjem kursu, rata kredita mi iznosi 661 marku, što je za 80 KM manje nego kada je vrijednost franka bila 1,87 KM. Iako je rata i po ovom kursu mnogo veća u odnosu na period kada sam uzeo kredit, kada je iznosila 509 KM, ovakve promjene ipak ulijevaju nadu da bi franak mogao i dalje da gubi na vrijednosti - rekao je Bojan K.

Prema kursu franka koji je iznosio 1,25 KM 2006. godine kada se Bojan K. zadužio, sa kamatama poslije 20 godina otplate, trebalo je da vrati ukupno 121.440 KM, dok sada, poslije pet godina otplate kredita, prema trenutnom kursu, banci duguje još 119.000 KM.

Govoreći o mogućnosti otplate kredita po fiksiranom kursu franka na 1,5678 KM, koju banke nude dužnicima, Bojan kaže da se neće opredijeliti za ovu opciju, zato što bi mu se na taj način, odnosno za period "balona", rok otplate kredita produžio na tri godine.

- Jedina pozitivna mjera koja je usvojena, a koja će nam biti od velike koristi je smanjenje kamate na stambene kredite uzete u francima za jedan odsto - istakao je Bojan K.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić ipak je naveo da bi se zahvaljujući "balon" kreditima klijentima znatno olakšala otplata duga.

- Treba imati u vidu da za period "balona", koji bi trajao tri godine, kamatna stopa iznosi 3,95 odsto i da će se u periodu "balona" naplaćivati samo kamata - podsjetio je Mišić.

Mjere

Slabljenje "švajcarca" posljedica je najave Švajcarske banke UBS da bi mogla da zaračunava takse na neke depozite u francima, u nastojanju da obeshrabri korišćenje ove valute kao sigurnog utočišta za kapital.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana