Smanjuje se burni tempo otpuštanja

Glas Srpske
Smanjuje se burni tempo otpuštanja

VAŠINGTON - Nezaposlenost i dalje raste u Sjedinjenim Američkim Država jer kompanije još nisu raspoložene da zapošljavaju, ali se burni tempo otpuštanja smiruje uporedo sa slabljenjem recesije, prenijela je Beta.

Američko ministarstvo rada u petak je reklo da je u maju izgubljeno 520.000 radnih mjesta. Ali, maj je drugi uzastopni mjesec u kome se broj otpuštanja usporio. Takođe, to je najmanji gubitak radnih mjesta od oktobra. Najdublji rez na tržištu rada SAD zbio se u januaru, kada je nestalo 741.000 radnih mjesta, najviše od 1949. godine.

U prvom kvartalu u SAD je prosječno mjesečno zatvarano 700.000 radnih mjesta, ali je u aprilu brojka pala na 539.000.

Očekuje se da će u tekućem kvartalu brojka biti pola miliona mjesečno i da će pasti na 250.000 u posljednjem tromjesečju ove godine.

Kontrolisani stečaj "Dženeral motorsa" mogao bi zamutiti procjene vezane uz nezaposlenost. GM je ranije ove sedmice objavio da će zatvoriti devet tvornica, a tri staviti u mirovanje. U sklopu procesa restrukturiranja, čak 20.000 radnika moglo bi do kraja 2010. godine ostati bez posla.

Stručnjaci napominju da čak i ako trend otpuštanja popusti, kompanije neće biti voljne da zapošljavaju dok ne budu sigurne da će ekonomski oporavak potrajati.

Zato ekonomisti predviđaju da će se stopa nezaposlenosti u SAD popeti na 9,2 odsto u maju u odnosu na 8,9 procenata u aprilu - najviše od septembra 1983.

Predsjednik Feda Ben Bernanke ove sedmice ponovio je kako će  se recesija završiti ove godine, ali  ponovo je upozorio i da će oporavak biti postepen.

Fed očekuje da će stopa nezaposlenosti ostati visoka i u 2011. godini. Ekonomisti, pak, smatraju da će tržište rada u SAD ući u normalu, što podrazumijeva stopu nezaposlenosti od pet posto, tek 2013. godine.

Ipak, sve je više znakova da recesija popušta. Početkom sedmice objavljeno je da je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene u prošloj sedmici pao po prvi put u zadnjih 20 sedmica. Usporio je i pad industrijske proizvodnje, dok su građevinari povećali potrošnju na građevinske projekte, a i barometar prodaje kuća je bolji.

Stopa nezaposlenosti

Mnogi ekonomisti kažu da će stopa nezaposlenosti u SAD dostići deset procenata do kraja godine. Poslijeratni rekord bio je 10,8 odsto krajem 1982. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana