Smanjiti mogućnost manipulisanja

Daliborka Sekulić
Smanjiti mogućnost manipulisanja

BANjA LUKA - Sarajevska berza od sutra uvodi nova pravila poslovanja, čiji je osnovni cilj povećanje atraktivnosti tržišta i smanjenje mogućnosti manipulacija.

Banjalučka berza novi sistem trgovanja, koji omogućava povezivanje na sistem Banjalučke berze korišćenjem FIC protokola, primjenjuje od 9. marta. Ovim su ostvarena brojna unapređenja i berzanski sistem je usklađen sa Direktivom EU, koja se odnosi na tržišta finansijskih instrumenata, odnosno na takozvani MIFID.

- Osnovne razlike između novog i starog sistema su vidljivost prije trgovanja, odnosno prije otvaranja trgovanja na berzi moguće je vidjeti cijene i količine naloga koji će se realizovati. Ovim sistemom biće i poboljšani nalozi sa skrivenom količinom, onemogućavanje unosa naloga sa rasponom i određena poboljšanja sa aukcijama za paket akcija. Pored toga, prekinute aukcije u toku trgovanja sada će trajati duže, da bi svi učesnici na tržištu imali vremena da reaguju u slučaju oscilacija cijena - objasnio je pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić.

Cilj ovog novog sistema je, kaže Lakić, prije svega, unapređenje berzanskog sistema trgovanja, prilagođavanje standardima i direktivama EU i povećanje atraktivnosti domaćeg tržišta kapitala.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić kaže da se na ovoj berzi novina javlja na slobodnom tržištu, koje će od sutra biti podijeljeno na primarno, sekundarno i tržište za emitente u stečaju.

- S obzirom na to da je na slobodnom tržištu bilo različitih kompanija, odlučili smo da ih smjestimo u određene segmente koji će investitorima pomoći da stvore bolji uvid u kompanije - objasnio je Dedić. Za tržište emitenata u stečaju neće biti ograničenja maksimalne dnevne fluktuacije dionica, dok će za primarno i sekundarno tržište ograničenja postojati.

- Ograničenja dnevne fluktuacije dionica na primarnom slobodnom tržištu biće od minus 20 do 20 odsto u odnosu na posljednju cijenu kojom se trgovalo prethodnog dana. Za sekundarno slobodno tržište to će iznositi u rasponu od minus 50 do +0 odsto od posljednjeg kursa - kazao je Dedić.

Na primarnom slobodnom tržištu, pojasnio je Dedić, od sutra se trguje kontinuiranim načinom trgovine, a emitenti koji su na sekundarnom slobodnom tržištu trgovaće aukcijskim načinom trgovine, uz dvije aukcije dnevno. Na tržištu za emitente koji su u stečaju trgovaće se putem jedne dnevne aukcije.

Promet

Lakić kaže da je za prva dva mjeseca ove godine na Banjalučkoj berzi ostvaren ukupan promet od oko 17,5 miliona maraka, od čega je promet u februaru iznosio 9,5 miliona maraka, što je za oko 20 odsto više nego u januaru. Promet u februaru ove godine manji je za 48 odsto nego u istom periodu lani. Na Sarajevskoj berzi promet u januaru iznosio je 12 miliona, a u februaru više od 20 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana