Smanjiti kupovinu i telefoniranje

Daliborka Sekulić
Smanjiti kupovinu i telefoniranje

BANjA LUKA - Izbjegavanje kupovanja nepotrebnih stvari, kupovina u više trgovina i štednja vode i struje, samo su neki od savjeta koje domaći i strani ekonomisti i predstavnici udruženja potrošača preporučuju građanima da bi u vremenu ekonomske krize uštedjeli novac.

Savjetuju im i da ispijaju manje kafa po kafićima, da smanje pušenje, ograniče telefoniranje i racionalnije koriste kreditne kartice. Kao i uvijek naprije treba krenuti od promjene loših navika koje odnose najveći dio kućnog buyeta, a kojima su mnogi skloni.

- Štednja vode, struje i drugih komunalija prvo je što bi trebalo uraditi u svakom domaćinstvu da bi se izbjegli nepotrebni izdaci - rekao je predsjednik Udruženja potrošača "Plava sfera" Ljubo Janjić. Kupovina takozvanih štedljivih sijalica takođe je dobar potez, a aparate za domaćinstvo koji se ne koriste, kaže Janjić, najbolje je potpuno isključiti.

- Aparate za domaćinstvo treba koristiti u skladu sa deklaracijom proizvođača, jer su tada najefikasniji, a kupovinom kvalitetnih proizvoda za održavanje higijene koji su ponekad i skuplji, ali će samim tim duže i trajati, takođe je moguće uštedjeti - dodaje Janjić.

Bez obzira na to koliko se racionalno ponašali u kupovini, najveći izdaci svakog domaćinstva "otpadaju" na hranu i kućne potrepštine. Janjić kaže da za izbjegavanje prevelikih izdataka u kupovini namirnica treba iskoristiti konkurenciju između trgovaca.

- Bitna je dobra informisanost ukućana koji kupuju o tome šta se i po kojoj cijeni nudi u trgovinama. Ne treba kupovati sve na jednom mjestu jer su cijene različite od trgovine do trgovine. Važno je pratiti i sedmične i mjesečne akcije koju nude trgovinski lanci. Prije odlaska u kupovinu obavezno treba napraviti spisak najpotrebnijih stvari i ne treba kupovati ništa mimo toga - rekao je Janjić.

Ekonomista Rajko Tomaš kaže da će smanjenje plata u pojedinim djelatnostima svakako doprinijeti smanjenju javne potrošnje, odnosno građani će manje kupovati jer će biti na to prinuđeni.

Psiholozi savjetuju da za štednju nije potrebno drastično mijenjati navike u kupovini, nego samo racionalnije trošiti.

- Prije kupovine neophodno je razmisliti o tome šta vam je zaista potrebno i ne praviti zalihe odjeće i drugih stvari koje nećete iskoristiti. Mnogo je teže donijeti odluku o štednji, nego je sprovesti - objasnila je psiholog Aleksandra Puhalo.

Automobil

Janjić kaže da se smanjenjem troškova na automobil može sačuvati pozamašna svota novca.

- Ako nije u pitanju udaljenija destinacija, bolje je pješačiti ili koristiti gradski prevoz. Tako će se smanjiti troškovi goriva i parking karte - istakao je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana