Smanjiti isporuke gasa

Glas Srpske
Smanjiti isporuke gasa

KIJEV - Ukrajinska naftna i gasna kompanija "Naftogas" zatražila je od ruskog "Gasproma" da smanji isporuke prirodnog gasa sa ugovorenih 40 na 33 milijarde kubnih metara, rekao je pomoćnik predsjednika za pitanja energije Bohdan Sokolovski, javila je Srna.

Ova zadužena kompanija želi promjene sporazuma od 19. januara koji je doveo do obnavljanja isporuka gasa Evropi i Ukrajini, koji je "Gasprom" suspendovao 1. januara zbog spora u vezi sa cijenom i zaostalim dugovima sa bivšim sovjetskim susjedom.
"Naftogas" se poziva na klauzulu u ugovoru koji dozvoljava povećanje ili smanjenje do 20 odsto količina gasa koji kupuje.

Sokolovski priznaje da bi promjene ugovora trebalo usaglasiti najmanje šest mjeseci prije početka godine, ali je naglasio da je sporazum potpisan 19. januara bio daleko od idealnog i potpisan je bez stručnog nalaza.

"Gasprom" je juče potvrdio da je primio zahtjev "Naftogasa".
Početkom mjeseca "Naftogas" je upozorio da možda neće moći platiti ruski gas, jer ukrajinske kompanije ne plaćaju redovno račune, ostavljajući ih tako bez sredstava.

Pozivajući se na izvore u "Gaspromu" ruski mediji javili su da bi ponovo mogli prekinuti isporuke gasa ukoliko Ukrajina ne plati 400 miliona dolara duga do 7. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana