Smanjeno potrošačko povjerenje u Njemačkoj zbog skupe nafte

Tanjug
Smanjeno potrošačko povjerenje u Njemačkoj zbog skupe nafte

Berlin - Potrošačko povjerenje u Njemačkoj, koja se posljednjih mjeseci pokazala kao iznenađujuće otporna na dužničku krizu u evrozoni, smanjeno je zbog visokih cijena nafte, pokazala je danas anketa njemačkog Instituta za istraživanje tržišta i javnog mnjenja GFK.

GFK je objavio najnoviji indeks potrošačkog povjerenja, za koji se prognozira da će u maju pasti na 5,6 sa 5,8 poena iz aprila, nakon što je prethodnog mjeseca takođe snižen, prenela je agencija AFP.

- Mada su domaćinstva optimistična po pitanju opšte ekonomske prognoze, očekivanja u vezi primanja nešto su manja, a sklonost ka kupovini značajno je smanjena - navodi GFK.

Indeks potrošačkog povjerenja zasnovan je na odgovorima oko 2.000 domaćinstava na pitanja o njihovim očekivanjima u vezi plata i cjelokupne ekonomije u narednim mjesecima, kao i o njihovoj spremnosti na trošenje.

- Cijene na benzinskim pumpama u Njemačkoj obaraju jedan rekord za drugim i to se odražava na potrošače - ocijenio je institut.

S druge strane, rastu strahovi od inflacije.

- Potrošači vide da njihova kupovna moć opada, budući da sve više novca moraju da troše na energiju, pogotovo benzin. To znači da imaju manje novca na raspolaganju za druge namjene - objasnio je GFK.

Još jedan značajan indikator, indeks poslovne klime, koji izračunava njemački institut za privredna istraživanja IFO, porastao je u aprilu šesti mjesec zaredom, kao signal otpornosti najveće evropske privrede na dužničku krizu, pokazali su podaci objavljeni prošle nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana