Smanjenjem barijera do većih ulaganja

Glas Srpske
Smanjenjem barijera do većih ulaganja

BANjA LUKA - Vlasti u BiH i RS imaju zadatak da kroz zakonsku regulativu i smanjenje administrativnih barijera stvore preduslove za privlačenje zdravog stranog i domaćeg kapitala, kao i pokretanje privrednih procesa.

Rekao je juče ministar industrije energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac otvarajući dvodnevni, drugi po redu, sastanak Privremenog pododbora za trgovinu, industriju, carine, oporezivanje i saradnju sa drugim zemljama kandidatima između EU i BiH koji se održava u Banjoj Luci.

On je naveo da su prvi udar krize prošle godine osjetili prerađivačka industrija i sektor stanogradnje, ali i druge djelatnosti koje su direktno ili indirektno u vezi sa izvozom.
- RS je uspjela u pravo vrijeme da realizuje neke od krupnih investicija, da privatizuje "Telekom" i preduzeća iz naftne industrije, čime je obezbijedila solidnu finansijsku osnovu. Rezultat toga je rast obima industrijske proizvodnje u prošloj godini i realizacija projekata kroz Razvojni program RS - kazao je Puhalac, prenijela je Srna.

Istakao je da je kriza u RS uslovila porast cijene novca, što se reflektovalo na nedostatak raspoloživog kapitala u bankama, kao i okretanje sigurnijim projektima od strane investitora i ulagača.

Na dvodnevnom sastanku u Banjoj Luci, predstavnici Evropske komisije, Savjeta ministara BiH, Vlade RS i Vlade FBiH, razgovaraće o slobodnom kretanju robe, industrijskoj politici, o malim i srednjim preduzećima i trgovini.

Programom rada skupa predviđene su i rasprave o oporezivanju, carinama i saradnji sa drugim zemljama i zemljama kandidatima za ulazak u EU.

Regionalna saradnja

Slobodan Puhalac je naglasio da je regionalna privredna saradnja nezaobilazan preduslov za uspješan ekonomski razvoj i za unapređenje konkurentnosti, te da treba održavati što više regionalnih skupova.

Kazao je da je drugi sastanak Privremenog pododbora za trgovinu, industriju, carine, oporezivanje i saradnju prilika da RS od partnera iz Evropske komisije dobije savjete o pitanjima realizacije obaveza koje nas očekuju na putu ka članstvu u EU. Dodao je da je ovaj sastanak još jedna prilika da se pokaže opredjeljenje BiH i RS za integracije u evropske tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana