Smanjenje proizvodnje struje za devet odsto

Marina Čigoja
Smanjenje proizvodnje struje za devet odsto

BANjA LUKA - Zbog znatno manjeg proizvodnog plana termoelektrane Ugljevik za 2010. godinu, odnosno zbog kapitalnog remonta elektrane koji će trajati 100 dana, proizvodnja električne energije ove godine biće manja za oko devet odsto u odnosu na rebalansom planiranu proizvodnju za 2009. godinu.

Kazali su to u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i dodali da je Energetskim bilansom RS za 2010. godinu, koji je u utorak uveče usvojila Narodna skupština RS, predviđeno smanjenje proizvodnje električne energije u ovoj godini za 9,17 odsto odnosno za 514,63 GWh.

- Razlog ovoga je i očekivano manja proizvodnja hidroelektrana, usljed slabije prognoze očekivanih hidroloških prilika koje se, za razliku od 2009. godine, prognoziraju na osnovu višegodišnjeg prosjeka padavina - naglasili su u Ministarstvu.

Dodali su da su Energetskim bilansom obuhvaćeni osnovni vidovi primarne energije, dio energetskih transformacija i finalna energija.

Poredeći potrošnju finalne energije po sektorima, ističu, u 2010. godini najveći dio potrošnje, i to 55 odsto, kao i ranijih godina, pripada domaćinstvima, javnom sektoru, malim komercijalnim potrošačima i toplanama.

- Na sektor saobraćaja otpada 36 odsto potrošnje, i na industriju koja troši devet odsto ukupne energije -  kažu u Ministarstvu.

Energetskim bilansom predviđeno je da investicije u remont i modernizaciju postrojenja u Rafineriji nafte Brod obezbijede postepeno povećanje obima proizvodnje u prvom polugodištu na 1,35 miliona tona sirove nafte, a u drugom na 1,8 miliona tona, dok će u narednim godinama proizvodnja derivata nafte ići do 4,2 miliona tona godišnje.

Proizvodnja

U bilansiranoj proizvodnji električne energije u RS za 2010. godinu, navodi se u Energetskom bilansu, hidroelektrane, uključujući distributivne i male hidroelektrane, učestvuju sa 2.291,07 gigavat-časova ili 44,97 odsto, dok termoelektrane učestvuju sa 2.804 gigavat-časova električne energije ili 55,03 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana