Smanjenje plata i masovna otpuštanja

Glas Srpske
Smanjenje plata i masovna otpuštanja

BERLIN, LISABON, VAŠINGTON - Privredna kriza u Evropi će se tokom narednih nekoliko sedmica osjetno zaoštriti, upozorio je premijer Luksemburga i predsjedavajući ministara finansija Evropske unije Žan Klod Junker, javila je Beta.

Junker je ocijenio da bi u Evropi uskoro moglo da dođe do masovne nezaposlenosti.

U razgovoru za dnevnik "Velt", Junker je izrazio
strahovanje da će poslije finansijske i privredne krize, nastupiti socijalna kriza koja će se odlikovati prije svega masovnom nezaposlenošću i smanjenjem primanja velikog broja ljudi. Da bi se izbjegle teške socijalne posljedice krize, on traži znatno veća ulaganja u mjere oživljavanja tržišta rada.

- Međunarodni monetarni fond očekuje u ovoj godini pad svjetske privrede za 0,6 procenata, a u 2010. rast na nivou od 2,3 procenta - izjavila je savjetnik šefa MMF-a Dominika Stros-Kana Tereza Ter-Minasijan.

To je pogoršanje u odnosu na januarsku prognozu MMF-a, koja je računala na značajno privredno usporavanje, ali i na rast globalne ekonomije u ovoj godini na nivou od 0,5 odsto.

Nova prognoza MMF-a pretpostavlja da će američka privreda u 2009. godini imati negativan rast od 2,6 procenata. Ovom značajnom pogoršanju prognoze doprinijela je i privreda Japana, gdje se ove godine očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od pet procenata.

MMF u svojoj najnovijoj prognozi kaže da će Velika Britanija biti jedina od najrazvijenijih zemalja koja će biti u recesiji i sljedeće godine.

- Finansijski pritisci i globalno slabljenje privrednih aktivnosti prave začarani krug koji i dalje ugrožava izlazak svjetske privrede iz aktuelne krize - kazao je predstavnik MMF-a Džon Lipski.

Stabilizacija globalnog finansijskog sistema i povećanje potražnje putem povećane državne potrošnje zato ostaju najvažniji prioriteti zakonodavcima širom svijeta, dodao je on.

- Rusija planira da potroši 33 milijarde evra iz buyeta za nove mjere u borbi protiv krize - najavio je ruski premijer Vladimir Putin.

Lideri Evropske unije će na Samitu, koji počinje sutra, povećati fond za hitnu finansijsku pomoć svojim članicama iz istočne i centralne Evrope.

Hrana

Borba sa visokim cijenama hrane u svijetu se mora bolje koordinisati, upozorio je ekonomista i nobelovac Paul Krugman, dodajući da je moguće da one u budućnosti ponovo dostignu najviše vrijednosti iz sredine 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana