Smanjenje kreditnih plasmana

Glas Srpske
Smanjenje kreditnih plasmana

SARAJEVO - Savjetnik za ekonomska pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Ljubiša Ćosić upozorava da podaci o poslovanju bankarskog sektora u BiH govore da je, pod uticajem ekonomske i finansijske krize u svijetu, bankarski sektor u BiH u 2009. i 2010. godini zabilježio smanjenje kreditnih plasmana prema privredi i stanovništvu u odnosu na 2008. godinu, prenijele su agencije.

Ćosić je istakao da je smanjenje kreditnih plasmana poslovnih banaka u BiH praćeno i slabim kvalitetom kreditnog portfolija.
- Iako posljednji podaci iz Republike Srpske i FBiH govore da se u posljednje dvije godine povećao broj malih i srednjih preduzeća (MSP), te da po broju privrednih subjekata ovaj sektor učestvuje sa 97 odsto, BiH je i dalje zemlja sa najmanjim brojem MSP-a na 1.000 stanovnika u odnosu na zemlje u EU - naglasio je Ćosić.
Prema njegovim riječima, ekonomska kriza je u posljednje dvije godine istovremeno negativno uticala na likvidnost i ostvarenje prihoda i profita MSP-a, odnosno na cjelokupno poslovanje preduzeća u ovom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana