Smanjenje broja izuzetih od obaveze fiskalizacije

Daliborka Sekulić
Smanjenje broja izuzetih od obaveze fiskalizacije

BANjA LUKA - U narednom periodu moglo bi doći do smanjenja broja kategorija poreskih obveznika koji su izuzeti od obaveze fiskalizacije zbog brojnih primjedbi na njihovo izuzeće upućenim nadležnim organima, kažu u Ministarstvu finansija RS.

- Među licima i djelatnostima koja su Zakonom o fiskalizaciji bezuslovno izuzeta od obavezne fiskalizacije, prema brojnim primjedbama upućenim nadležnim organima, nalaze se i ona koja ne bi trebalo da budu izuzeta od te obaveze. U narednom periodu, relevantni učesnici u procesu fiskalizacije mogli bi redukovati izuzeća od obavezne fiskalizacije u skladu sa iskustvima zemalja iz okruženja. Za sada ne možemo da kažemo na koje se kategorije primjedbe odnose - kazala je portparol Ministarstva finansija RS Maja Stojnić.

U Srbiji se, na primjer, za narednu godinu najavljuje totalna fiskalizacija svih privrednih subjekata. Izuzeti bi trebalo da budu samo pojedini privrednici, između ostalih i individualni poljoprivredni proizvođači i "Telekom Srbija".

Stojnićeva je napomenula da je Narodna skupština RS prije više od godinu usvojila Zakon o fiskalnim kasama kojim je uvedena obaveza licima koja su upisana u odgovarajući registar za promet robe i usluga obavezu posjedovanja fiskalne kase. Istakla je da je članom pet ovog Zakona, predviđeno bezuslovno oslobađanje od obavezne fisklizacije određenih lica i djelatnosti.

- Prilikom donošenja ovog Zakona, procijenjeno je da izuzeta lica bitno ne utiču na efekte i ciljeve koji se fiskalizacijom žele postići. To znači da izuzeti ne utiču između ostalog na suzbijanje sive ekonomije u RS, smanjenju nelegalnih novčanih tokova u prometu robe i usluga i ne obezbjeđuju efikasniju kontrolu poreskih prihoda - kazala je Stojnićeva.

Od obavezne fiskalizacije u RS izuzeti su samostalni poljoprivredni proizvođači, vlasnici samostalnih trgovačkih radnji u slučaju da prodaju sopstvene proizvode umjetničkog i starog zanatstva i domaće radinosti na pijačnim tezgama i sličnim objektima koji su oslobođeni uvođenja fiskalne kase. Isto važi i za energetske, komunalna, telekomunikaciona i druga javna preduzeća koja naknadu za pruženu uslugu naplaćuju ispostavljanjem računa, advokati, te vjerske organizacije, biblioteke i muzeji.

Predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović, rekao je da je izuzeće advokata iz procesa fiskalizacije opravdano i da advokati nigdje u svijetu nisu podložni fiskalizaciji.

- Advokati pripadaju posebnoj vrsti profesionalne djelatnosti koja nije podobna za fiskalizaciju. Usluge advokata ne mogu se naplaćivati kao neke druge vrste usluga, te stoga ne mogu biti ni fiskalizovane - smatra Čizmović.

Kontrole

U Poreskoj upravi RS kazali su da je izlazak inspektora na teren pomjeren za danas, radi ostavljanja više prostora poreskim obveznicima da se priviknu na novi način poslovanja. Portparol PURS-a Mila Štrkić, kazala je da je do sada primljeno 14.564 zahtjeva za fiskalizaciju prve grupe poreskih obveznika kojih ima oko 40.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana