Smanjeni troškovi i ubrzan protok robe

Vedrana Kulaga
Smanjeni troškovi i ubrzan protok robe

BANjA LUKA - Pribavljanje statusa ovlašćenog i odobrenog izvoznika za preduzeće znači smanjenje troškova poslovanja, ubrzavanje protoka robe, te sticanje boljeg statusa i renomea preduzeća.

Zaključeno je to tokom seminara "Pojednostavljenja u izvoznom postupku" koji je u organizaciji Privredne komore RS održan juče u Banjoj Luci. Na seminaru su zainteresovanim firmama predstavljene pogodnosti posjedovanja statusa ovlašćenog i odobrenog izvoznika.

Sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće u Privrednoj komori RS Aleksandra Bijelić rekla je da je seminar namijenjen izvoznicima, prvenstveno proizvodnim preduzećima i firmama koje ostvare više izvoza u toku jednog mjeseca.

- Pribavljanje ovih statusa znači smanjenje troškova poslovanja, ubrzavanje protoka robe i poboljšavanje saradnje privrednih subjekata sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH, kao i sticanje boljeg statusa i renomea preduzeća - rekla je Bijelićeva.

Korišćenjem pojednostavljenih postupaka carinjenja, dodaje, preduzeća mogu da steknu dva statusa, ovlašćenog i odobrenog izvoznika.

- Status ovlašćenog izvoznika daje mogućnost preduzeću da na izjavi na fakturi da potvrdu o porijeklu robe, tako da preduzeće nije obavezno da nabavlja sertifikat o porijeklu robe EUR 1. Odobreni izvoznik je odobrenje koje daje UIO BiH, na osnovu kojeg mogu cariniti robu u okviru preduzeća - rekla je Bijelićeva.

Službenik za izvoz u preduzeću "UNIS" iz Dervente Snježana Disić rekla je da će ovo preduzeće vjerovatno podnijeti zahtjev za dobijanje statusa ovlašćenog i odobrenog izvoznika.

- "UNIS", koji se bavi proizvodnjom cijevi, veći dio proizvoda izvozi na tržište EU i regiona. Carinske takse za izvoz trenutno koštaju 15 maraka za EUR obrazac, a troškovi špeditera kreću se od 25 do 35 maraka po kamionu, a dnevno izvozimo oko 25 kamiona robe, što nam stvara velike troškove prilikom izvoza - rekla je Disićeva.

U RS samo preduzeća SHP "Celeks" Banja Luka, "HPK" iz Draksenića, zvornički "Aluminat" i Rafinerija ulja Modriča posjeduju status ovlašćenog i odobrenog izvoznika.

Generalni direktor preduzeća SHP "Celeks" iz Banje Luke Predrag Zgonjanin rekao je da su statusi uveliko olakšali i značajno smanjili troškove izvoza.

- Nema višečasovnog čekanja na terminalima, plaćanja carina, a statusi ovlašćenog i odobrenog izvoznika će svakoj firmi koja ih posjeduje olakšati rad i poslovanje - rekao je Zgonjanin.

Uslovi

Aleksandra Bijelić je istakla da je osnovni uslov za dobijanje statusa ovlašćenog i odobrenog izvoznika deset izvoza mjesečno.

- Uprava za indirektno oporezivanje BiH podnijela je zahtjev da se taj broj smanji, jer postoji veliki broj preduzeća koja ne ispunjavaju ovaj uslov. Zahtjev je u proceduri i očekujemo da će biti odobren - istakla je Bijelićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana