Smanjene isporuke gasa za Evropu

Glas Srpske
Smanjene isporuke gasa za Evropu

MOSKVA - Zbog spora između Rusije i Ukrajine o isporuci ruskog gasa, snabdijevanje i tranzit gasa za Evropu su smanjeni, a pojedine balkanske zemlje su se već žalile na manji dotok gasa.

Grčka je navela da je dotok smanjen za jednu trećinu, a na smanjenu isporuku su se u ponedjeljak žalile i Bugarska i Hrvatska, prenose agencije.

- Situacija je zabrinjavajuća - izjavio je predstavnik bugarskog
"Bulgargasa" Dimitar Gogov i dodao da je snabdijevanje prirodnim gasom iz Rusije smanjeno za 10 do 15 odsto.

Gogov je rekao da je manji dotok ruskog gasa koji preko Bugarske stiže u Tursku, Grčku i Makedoniju.

- Sve balkanske države su ugrožene - rekao je on.

Isporuka ruskog gasa Balkanu smanjena je u ponedjeljak za 24,5 odsto, odnosno manja je za oko 16 miliona kubnih metara gasa, zbog manjeg dotoka sa ukrajinske teritorije.

Grčki distributer gasa "DEPA" saopštio je da dobija četiri miliona kubnih metara gasa iz Rusije u poređenju sa neophodnih šest miliona.

Hrvatska, koja uvozi 40 odsto svojih godišnjih potreba, pretežno iz Rusije, saopštila je da je dotok smanjen. Isto su se žalile Češka, Turska, Poljska, Mađarska i Rumunija.

- Uvoz ruskog gasa je smanjen za 7,5 odsto - rekla je hrvatska predstavnica Ivana Marković.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da Srbija za sada ima dovoljno gasa, ali da u narednom periodu može doći do određenih problema s obzirom na rusko-ukrajinski spor oko isporuke tog energenta.

Pregovori Rusije i Ukrajine o novoj cijeni ruskog gasa i isplati dugovanja prekinuti su 31. decembra, a već 1. januara 2009. Rusija je obustavila isporuke Ukrajini.

Rusija je optužila Ukrajinu za krađu gasa koji se transportuje preko njene teritorije, ali Ukrajina to demantuje uz tvrdnju da je sam "Gasprom" smanjio količine gasa za Evropu i da primjenjuje "energetsku ucjenu". Ukrajina je optužila moldavski ogranak ruske kompanije "Gasprom" za smanjenje isporuka prirodnog gasa balkanskim zemljama.

"Gasprom" zahtijeva da Ukrajina plaća 450 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, nakon što je Kijev odbio prethodni prijedlog od 418 dolara. Ova cijena je više nego dvostruko veća od one koju je Kijev spreman da plati.

Sastanak

Evropska unija u ponedjeljak je odlučila da pošalje misiju u Rusiju ove sedmice radi brzog pronalaženja rješenja za spor sa Ukrajinom.

- Misija EU za utvrđivanje činjenica sastaće se u utorak sa zvaničnicima "Gasproma", iako za sada nema opasnosti od smanjenja isporuka gasa zemljama Unije - izjavio je portparol Evropske komisije Johanes Lajtenberger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana