Smanjena privredna aktivnost na Balkanu

Glas Srpske
Smanjena privredna aktivnost na Balkanu

BRISEL - Privredne aktivnosti zemalja u regionu znatno su opale od druge polovine 2008. godine kao posljedica pada tražnje izvoznih proizvoda, smanjenja direktnih stranih ulaganja i manjeg prekograničkog kreditiranja, navodi se u "Strategijskom dokumentu" Evropske komisije o reformama na zapadnom Balkanu do kojih su došle srbijanske novinske agencije.

U dokumentu se navodi da su fiskalne pozicije u svim ekonomijama pogoršane, a nezaposlenost u nekim zemljama regiona počela je da raste.

- Zemlje zapadnog Balkana i Turska ove godine iskusile su pad privrednih aktivnosti na nivou prosjeka EU, ali manji nego u članicama Unije koje su najviše pogođene krizom - navodi se u "Strategijskom dokumentu" Komisija koja će biti objavljena 14. oktobra.

- Zemlje zapadnog Balkana nisu imale mnogo mogućnosti za oštar odgovor na krizu zbog ograničenja u vidu mjera iz sfere monetarne i fiskalne politike. Ipak, zemlje regiona koristile su u vrijeme krize prednosti strukturnih reformi iz prethodnih godina. Tako je unapređenje finansijske regulative, na primjer u Hrvatskoj i Turskoj, doprinijelo stabilizaciji i otpornosti bankarskog sektora. Srbija i Bosna i Hercegovina su dobile podršku Međunarodnog monetarnog fonda za pokriće deficita - navodi se u dokumentu.

U analizi se očekuje da priliv kapitala za stimulisanje domaće tražnje ostane usporen, te da je na srednji rok od velike važnosti obezbjeđenje pouzdane fiskalne politike "sa naglaskom na efikasniju javnu potrošnju i investicije".

IPA fondovi

Kada je riječ o podršci EU, navodi se u Strategiji, pretpristupna pomoć treba da podrži bankarski sektor, infrastrukturne projekte, mala i srednja preduzeća i zaposlenost. Za to je iz IPA fondova odvojeno 200 miliona evra bespovratnih sredstava, a iznos investicija, računajući kofinansiranje od međunarodnih finansijskih institucija u vidu zajmova, penje se na najmanje milijardu evra. Ukazujući i na mogućnost makroekonomske pomoći, Komisija je istakla da blisko sarađuje sa međunarodnim finansijskim institucijama koje su se obavezale da u 2009. povećaju pomoć zapadnom Balkanu i Turskoj na više od pet milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana